26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Proč už to není jako dřív?

9. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/37 Nové moderní způsoby výchovy, 9.9.2008, Autor: Kateřina Šťastná

Model, kdy byl otec hlavou rodiny a všichni členové domácnosti ho museli poslouchat, už dnes téměř neplatí. Proč je to dnes jiné? Nad tím jsme se zamýšleli s psychologem Janem Čapkem a jeho manželkou Markétou Čapkovou, speciální pedagožkou. Manželé Čapkovi vedou Vzdělávací program efektivního rodičovství krok za krokem.

Proč je dnes výchova jiná než kdysi? Nakolik ji ovlivňuje dění ve společnosti?

Markéta: Od počátku minulého století přestává fungovat autoritativní výchova, která doposud převažovala. Každá další generace je stále více ovlivňovaná prostředím a médii, která proklamují stejná práva pro všechny. Výchova na základě odměn a trestů přestává být účinná, protože pokud rodiče dítě potrestají, tak ono má za to, že má právo jim to vrátit. U odměn je situace podobná. Jakmile je rodiče používají, dítě si je začne automaticky nárokovat. A jelikož žijeme v tržním prostředí, děti jsou motivovány pouze v případě, kdy se odměna neustále zvyšuje. Proto se dnes uplatňují zejména principy efektivní výchovy definované Rudolfem Dreikursem, které jsou založené na povzbuzování, komunikaci, zapojování dětí do činností v domácnosti, na samostatném řešení problémů i odpovědnosti.

Dřív si děti nedovolily tolik rodičům odmlouvat, jak je to běžné dnes. Čím to je?
Jan: Sílící liberalismus kolem nás vede děti k tomu, že vyžadují pro sebe maximální práva, ale nechtějí žádné povinnosti. Bezradní rodiče pak reagují na tento společenský trend tím, že uplatňují liberální nebo nezdravě ochraňující výchovu. To pak vede k tomu, že ve společnosti je, řečeno typologií Alfreda Adlera, stále více panovačných, ziskuchtivých a neúspěchu se vyhýbajících typů a ubývá typů sociálně užitečných. To má samozřejmě vliv na hodnoty a růst negativního chování k sobě navzájem v celé společnosti.

Výrazně se prý liší i výchova na venkově a ve městech.
Markéta: Na venkově se děti často podílejí na práci v rodinném hospodářství, je to pro ně zcela přirozené, a tak jsou jasně stanovena jejich práva a povinnosti. Ve městech není struktura volného času přirozeně daná. Děti zaměstnaných rodičů mohou o svém volném čase daleko více rozhodovat, často v domácnosti nemají žádné povinnosti a nevědí, jak s volným časem naložit.

Církev nemá ve společnosti už takový vliv jako dřív. Ovlivnilo to současnou výchovu? Co církev dělá a může dělat pro výchovu?
Jan: Církev je na základě předsudků vnímána společností negativně nebo jako autoritářská organizace. Proto může být spojována s negativními zkušenostmi souvisejícími s autoritativní výchovou. Hodně to může podporovat i výklad Písma, kdy je Bůh vnímán jako všemohoucí trestající autorita. Ale Bůh netrestá, nýbrž vychovává k zodpovědnosti tím, že nastavuje hranice, v nichž se má člověk pohybovat. Pokud člověk hranice překročí, tak ho varuje, aby tak nečinil. Jestliže se ovšem člověk nenapraví, nese důsledky svého jednání, na které byl předem upozorněn.
Církev může výrazně pomáhat rodičům vyrovnávat se s negativním působením současné společnosti na děti právě podporou výchovy k odpovědnosti. Může tak činit různými publikacemi, přednáškami, praktickými kurzy rodičovství a organizováním svépomocných skupin, kde se bude mluvit o tom, jaká pravidla a jakým způsobem je v rodinách nastavovat.


Vzdělávací program efektivního rodičovství krok za krokem
Tento čtyřiadvacetihodinový kurz (obvykle běží po tři soboty) je určen rodičům, kteří si nevědí rady s chováním svého dítěte. Zaměřuje se na komunikaci v rodině a vzájemnou spolupráci. Pomáhá rodičům mj. najít cestu, jak lépe rozumět svým dětem, vychovávat je k odpovědnosti a samostatnosti. Kurzy, které vedou manželé Čapkovi, pořádá Centrum pro rodinu při Arcibiskupství pražském a metodiku zaštiťuje Národní centrum pro rodinu v Brně. Nyní se plánuje vyškolení nových lektorů ve všech českých diecézích tak, aby se kurzy mohly konat i tam. Více na www.rodinnecentrum.cz.
(red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou