26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nejen cestopisy, ale i záznamy o putování duše

1. 8. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/32 Poutní deníky, 1.8.2011, Autor: Jan Paulas

Možná je za tím vším obrovský nárůst automobilismu, kdy si bez auta neumíme představit cestu do práce, za nákupy, do kostela, na výlet či dovolenou. A tak řadu lidí může dnes oslovovat či fascinovat poutník, který urazí stovky, ba dokonce tisíce kilometrů pěšky. Dokladem toho je čtenářská obliba různých poutních deníků, které v posledních letech vyšly.

Už samotný fakt, že v dnešní uspěchané době se najdou lidé, kteří se odváží podniknout výpravu ve stopách středověkých poutníků, stojí za zaznamenání. Taková správná pouť není jen cesta z bodu A do bodu B, ale vedle fyzické námahy bývá spojena i s duchovním úsilím, které nás při pohodlné a rychlé cestě autem nestačí potkat. Snad proto, aby se duchovní užitek z cesty brzy nevytratil, nebyl překryt všedností života, vedou si někteří poutníci o své cestě záznamy – jakési poutní deníky. V nich vedle krás přírody, kterou procházejí, různých trampot, nepohodlí a puchýřů na nohou zaznamenávají i vnitřní hnutí či niterný prožitek. Jak se ale ukazuje, tento deník není užitečný jen pro toho, kdo danou cestu absolvoval, ale zajímá i lidi, kteří sedí doma v křesle. Je za tím jen zvědavost, co takový poutník zažívá, jak se pere s kilometry i sám se sebou? Anebo je to i projev vnitřní touhy na podobnou cestu také vykročit, jen posbírat odvahu? U každého to bude asi jiné, někdo už na takovou pouť nemá sílu ani zdraví. Přesto může putovat aspoň v duchu, ve fantazii. A nejen to. Poutní deník je i záznamem putující duše a její zkušenosti s tím, kdo ji na tuto pouť vyzval. Není tedy jen o putování vzdálenou krajinou, ale i o vztahu, který danou pouť překračuje. V našem dnešním tématu se snažíme přiblížit některé píšící poutníky. Dále se chceme podívat, zda mají tyto novodobé poutní deníky nějaké předchůdce. Zde nás stopy zavedou až do doby barokní, kde podobná poutnická literatura našla své vyjádření v dopisech zámořských misionářů. Ale začněme v současnosti.

Na Svatojakubské cestě

S trochou nadsázky se dá říct, že české poutní deníky mají dnes dva fenomény: Santiago de Compostela a P. Františka Líznu. Ten první pojem je slavné poutní místo, kam od vrcholného středověku až dodnes putují poutníci tzv. Svatojakubskou cestou. Bezpočet různých variant Svatojakubské cesty vede celou Evropou a spojuje přitom kostely zasvěcené sv. Jakubovi, patronovi všech poutníků. V posledních třiceti letech zájem o tuto pěší pouť neustále vzrůstá a mezi poutníky jsou stále častěji i ti, kteří si o této zkušenosti vedou záznamy. Patří k nim třeba známý brazilský spisovatel Paulo Coelho. Jeho autobiografická prvotina Poutník (vydalo Argo 2002) vlastně pomohla odstartovat novodobý zájem o Svatojakubskou cestu. Ale nemusíme se rozhlížet po světě – i u nás je v posledních letech píšících svatojakubských poutníků celá řada: lékař a evangelík Zdeněk Susa o tom napsal hned dvoudílnou knihu Ultreia (Nakl. Zdeněk Susa Středokluky), výtvarníci Ivan Kolman s Jiřím Štouračem zase poutní deník Cesta do Compostely (Karmelitánské nakl.), rozhlasová reportérka Pavla Jazairiová poutavé vyprávění Svatojakubská cesta (Radioservis), na internetu najdeme poutní deník manželů Tichých, vlastním nákladem si svou pouť do Santiaga de Compostela vydali bratři Ramíkové (Cesta, která nekončí) a tak by se dalo pokračovat. Druhým fenoménem je pak jezuita P. František Lízna, který právě před několika dny oslavil 70. narozeniny a který má na svém kontě již několik čtenářsky úspěšných poutních deníků (vydává je brněnské nakl. Cesta). Jeho vůbec první poutnický titul, kterým výrazně zabodoval i v literární anketě KT Dobrá kniha 2006 (dělil se tehdy o první místo), má název Musím jí dál a líčí v něm své pěší putování z Čech právě do Santiaga de Compostela.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou