23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nechtějí se jen zavírat do kostela

5. 2. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/6 Živá farnost, 5.2.2007, Autor: Lenka Fojtíková

Ve Strážnici, městě s necelými šesti tisíci obyvateli, bývá v neděli kostel plný. Mají zde to štěstí, že mezi věřícími jsou desítky aktivních lidí, kteří jsou ochotni zorganizovat spoustu zajímavých akcí.

Dětský karneval, roráty, křížové cesty, pašijové pásmo, májové pobožnosti, letní tábory, pohádkový les, přehlídka schol a Festival na vodě jsou jen neúplným výčtem aktivit, do nichž se zapojují všechny generace. Nechybí ani několik společenství, která se scházejí při modlitbě.
„Máme nabitý program na celý církevní rok, který vždy zahajujeme karnevalem. Jsme otevřeni všem. Myslíme si, že je to jedna z cest, jak mohou nevěřící poznat život v církvi a zbavit se předsudků. Proč bychom se uzavírali jen do kostelů,“ říká katechetka a členka pastorační rady Blažena Bučková. Poté připomněla, že mnoho nynějších aktivit ve Strážnici za svého působení před deseti lety odstartoval tehdejší farář P. Jan Kováč. Přestože je nyní už několik let pryč, akce běží dál.

MISIE A SKANZEN
Některé rodiny ze strážnické farnosti tráví společně také dovolenou. Jedním z míst, kam v minulosti zamířili, byl Špindlerův Mlýn, kde se seznámili s národním ředitelem papežského misijního díla P. Jiřím Šlégrem. „Nabídli jsme mu spolupráci. On nám na oplátku dal k dispozici chalupu, kde mohly rodiny prožít přelom roku. Velký úspěch tam měl v době Vánoc náš živý betlém. Výtěžek putoval na misie. Užili jsme si i posloužili druhým,“ vzpomíná Vítězslav Juras, který je správcem farních webových stránek.
Tím ale spolupráce s misijním dílem neskončila. Slovo dalo slovo a ve Strážnici se letos v červnu uskuteční misijní pouť. Iniciátorům vyšel vstříc Národní ústav lidové kultury, který ve Strážnici sídlí a spravuje mimo jiné také skanzen. Právě v něm se 2. června uskuteční doprovodný program misijní poutě, která bude součástí folklorního festivalu Dětská Strážnice.
„Napadlo nás, že bychom mohli obě akce spojit. Do města se sjedou stovky dětí z celé republiky. Chceme, aby si uvědomily, že existuje papežské misijní dílo a že mohou také samy pomáhat,“ zdůvodňuje Blažena Bučková. Podle pořadatelů se doprovodný program misijní poutě ponese v duchu proslulého pohádkového lesa. Ten býval vždy ke konci prázdnin a sjížděly se na něj stovky lidí z celé Moravy. Organizátoři totiž i v tomto případě kladli důraz na to, aby se pobavily nejen děti, ale také rodiče a prarodiče. Zatímco nejmenší plnili v zámeckém parku různé úkoly, dospělí besedovali ve stínu staletých stromů, kde nechybělo občerstvení, především výborné buchty, které napekly maminky a babičky. K poslechu i tanci vyhrávala kapela Sebranka. Pohádkový les však letos nahradí misijní pouť. A jak slibují organizátoři, bude ještě zajímavější. „Ve hrách a soutěžích se děti dozvědí spousty věcí o životě na jiných kontinentech, kde se lidé mnohdy nemají tak dobře jako my,“ vysvětluje katechetka.

Návrat kněze
Ve Strážnici nezapomínají ani na ty, kdo jim v minulosti sloužili. Po letech se díky jejich iniciativě vrátil P. Vladimír Tomeček, který zde byl před pár desítkami let farářem. „Pamatuji si ho jako děcko. Byl skvělý. Nynější aktivní rodiny jsou ovocem jeho činnosti. Byl příkladem v kněžské službě i oběti. Po odchodu ze Strážnice jsme s ním byli stále v kontaktu. Když jsme se pak dozvěděli, že je kvůli nemoci na vozíčku, dohodli jsme se s jeho rodinou a pomohli s opravou domku, aby se mohl vrátit zase mezi nás. Ještě může zpovídat, vést duchovní rozhovory a sloužit mši svatou. Mám z toho radost,“ říká Blažena Bučková. Přestože jsou ve Strážnici křesťané aktivní, je podle jejich mínění stále co zlepšovat. Většina lidí je dnes zavalena povinnostmi v práci a vytrácí se radostný duch. Cestu vidí ve scházení se s věřícími z jiných farností, vzájemném poznávání se a povzbuzení v práci.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou