26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nechceme, aby z nich byli bezdomovci

7. 11. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/46 Dětské domovy, 7.11.2005, Autor: Kateřina Beščecová

Jak může projekt „Na cestě do života“ dětem pomoci, jak probíhá příprava na jejich odchod z dětského domova?
Nabízíme dětem dlouhodobé přátelství, jezdíme s nimi na prázdniny a víkendy, povídáme si s nimi o úplně nejobyčejnějších věcech, které by se jinde nedozvěděly, jako například že lodě nejezdí ve vodě po kolejích, ale že plavou, učíme je poznávat hodiny, mluvit a desítky dalších znalostí a dovedností, které jim scházejí. Pro ty nejstarší připravujeme speciální kurzy zaměřené na sebepoznání, počítačové kurzy, učíme je, jak jednat s lidmi... A co je asi nejdůležitější - dva roky před jejich odchodem začínáme připravovat individuální plán, jak by měla po odchodu z dětského domova probíhat naše pomoc. A ani potom vztahy s nimi nepřerušujeme: komunikujeme spolu přes telefon, SMS a podle potřeby je pravidelně navštěvujeme, doprovázíme i po dobu pobytu v Domech na půli cesty. Usilujeme o to, aby si tito mladí lidé dokázali vybudovat své vlastní domovy.

Kolika dětem pomáháte?
V současné době se věnujeme asi 80 dětem v dětských domovech a 12 mladým lidem po odchodu z nich.

Jak na vaši pomoc reagují samotné dětské domovy?
Spolupracujeme s pěti „partnerskými dětskými domovy“, které si nás takzvaně „vyzkoušely“. Jejich děti s námi prožijí během roku i měsíc života. Připravujeme i jeden projekt u salesiánů v Pardubicích, kdy přijdeme s nabídkou aktivit pro všechny dětské domovy v okolí, chystáme atraktivní prostředí pro tábory a pobyty i zajímavé programy. Naštěstí si i domovy samy začínají uvědomovat, že se začleněním dětí do společnosti je třeba pomáhat, a chtějí pro to něco dělat.

Jak žijí ti, co už z domova vyšli a jsou s vámi v kontaktu? Nakolik jsou samostatní?
Na tuto otázku jsme hledali odpověď už před rokem, když jsme přijímali do krizového bydlení tři klienty. Jejich těžká situace nás upozornila na to, že je třeba zkvalitnit přípravu již v době pobytu v dětském domově. Člověk, který neumí počítat více než do dvaceti, poznávat hodiny a nedokáže jeden den pracovat, se stěží může uplatnit v normálním životě... Také dalších devět klientů starších osmnácti let, se kterými jsme v pravidelném kontaktu skrze telefon a návštěvy, se stále potýká s problémy vlastního bydlení a práce. Například ve Velké Británii jsou děti po opuštění pěstounské i ústavní péče ještě několik dalších let doprovázeni, přičemž doprovázející pracovník je oprávněn zajistit jim i finanční výpomoc, pokud je to potřeba. U nás je zatím tento projekt „doprovázení“ v začátcích. Velká část peněz od státu jde na děti z dětských domovů, a tím systémová pomoc končí, takže se zatím stále potýkáme s nedostatkem financí.

Jak může každý z nás pomoci dětem v dětských domovech?
Je dobré si uvědomit, že žádné dítě není v dětském domově za trest. Je tam proto, že nemělo podmínky, aby mohlo zůstat doma. A že jeho „zlobení“ je často výrazem nenaplněných potřeb. Nestačí jen dávat těmto dětem dárky pod stromeček nebo třeba dotovat jejich zájezdy k moři. Málo se například ví o tom, že se jednotlivé rodiny mohou stát hostitelem určitého dítěte a pravidelně si ho brát na víkendy. Znám děti, které si taková rodina nakonec osvojila, a ty děti jsou šťastné, když takto mohou chodit na návštěvy. Mladí lidé, kteří mají opravdový zájem pomáhat, se mohou stát dobrovolníky, a získají takzvaný patronát nad určitými dětmi v dětském domově (podmínky jim sdělíme). Také by nám pomohlo, kdyby se našli lidé ochotní zaměstnat naše klienty. Na našich internetových stránkách www.dozivota.cz budou od prosince zveřejněny další možnosti, jak pomáhat dětem z dětských domovů. Dále by nám konkrétně pomohly i malé pravidelné měsíční příspěvky, které by umožnily zaměstnat perspektivně pracovníky pro doprovázení, kteří nám nyní scházejí. Už příspěvek od 20 Kč měsíčně nám umožní zaměstnat člověka, který mladým lidem po odchodu z dětského domova pomůže vybudovat vlastní domov.
Pro zaslání formuláře lze volat na bezplatnou linku 800 432 432, číslo oficiálního sbírkového konta s transparentním účtem je 2120456028/2400.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou