26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na začátku všeho stál jediný nadšenec

22. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/21 Ve vaší farnosti se nesportuje?, 22.5.2007, Autor: Jiří Macháně

Rtyně v Podkrkonoší je bývalé hornické městečko s půvabným kostelíkem a slavnou dřevěnou zvonicí. Jen pár kilometrů odtud už začínaly Sudety. Na současných 3008 obyvatel připadají dvě stovky aktivních členů Orla, což je na místní poměry nebývalé. Překvapení však neberou konce, laik žasne a odborník se diví: za 32 milionů korun zde před rokem dostavěli Orlovnu, velkou florbalovou a víceúčelovou halu. Jak se takový kousek podařil? Místní říkají, že zázrakem.

Na začátku všeho byl „orelský misionář“ Jiří Řehák. Starší a nejedním chytrákem vysmívaný pán, pamětník i snaživý obnovitel zašlé orelské slávy v sousedním Červeném Kostelci. „Přišel na rtyňskou faru a založil tu spolu s rodinou Hejnových takové ,orlí hnízdo‘,“ loví v paměti vzpomínky na dřevní doby devadesátých let současný starosta sebevědomých rtyňských Orlů Josef Pavel. Organizace tu začínala se sedmi členy cvičit v tělocvičně místní základní školy. A díky „šuškandě“ se začali přidávat další: děti, mladí lidé (nejen z okruhu farnosti), ale i řada dospělých. „V kraji, kde Orel nikde není, jsme začali cvičit, věnovali jsme se atletice a přespolním běhům. Na závody na Moravu jsme jezdili vlakem a chodili vždycky pěkný kus pěšky,“ vypráví bratr starosty Jan Pavel. Po pár letech se rozhodli založit místní jednotu. „Když jsme někam přijeli, tak se nám smáli, proč máme na dresu napsáno Kostelec, když jsme ze Rtyně,“ usmívá se Jan Pavel.

HOKEJ BEZ LEDU
Dětí přibývalo a rtyňští Orlové se začali věnovat novince: florbalu (lapidárně řečeno hokeji bez ledu). „Jirka Řehák přinesl hokejky a vyrobili jsme dresy. Všechno jsme prohrávali, ale nevzdávali jsme se,“ připomíná vstup do florbalových klání Josef Pavel. Dodává, že tento sport přilákal spousty dalších dětí. A Moravané začali brát rtyňské sportovce vážně, protože se dostali na přední místa tabulek. V té době začala být florbalistům malá místní tělocvična základní školy, kterou jim ředitel půjčoval zdarma (prý se slovy, že když se najdou „blbci“, co dělají s dětmi zadarmo, není důvod jim také zadarmo nepůjčit tělocvičnu).

COŽ TAKHLE POSTAVIT HALU?
„Pak někdo přišel s kacířskou myšlenkou: co kdybychom měli pořádnou halu,“ vzpomíná Josef Pavel. Peníze rtyňští neměli, pozemek také ne a šance na její postavení a získání prostředků odhadovali i největší optimisté na tři procenta. „Jednali jsme se starostou Orla, poslancem Ladislavem Šustrem a nakonec se nám podařilo využít programy ministerstva financí na výstavbu nových sportovišť. Ještě předtím nám město darovalo pozemek. Přímo na náměstí,“ kyne k nové stavbě s hrdostí rtyňský šéf místních Orlů. Jako největší investiční akce Orla v celé republice pak do roka a do dne na místě staré školy vyrostla nová hala – na městečko velikosti Rtyně v Česku neobvyklá. A lidé sem zjevně chodí rádi – nejen sledovat z tribuny rtyňské florbalisty, kterak kosí své soupeře. Otevřena je tu i kavárna s nádherným výhledem na nejvyšší horu Česka, Sněžku, a hřebeny Krkonoš. „Od začátku jsme dbali na to, aby hala byla pro všechny, víceúčelová a mohla sloužit i městu jako taneční a kulturní sál. A daří se ji tak využívat,“ připomíná Pavel nedávný koncert Koletovy dechovky, který halu zaplnil do posledního místa. Po malé chvíli odbíhá. Zrovna se tu hraje série zápasů, a tak ho volají k šéfovským povinnostem. Radostným: rtyňští žáci zase vyhráli.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou