26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Muzika je komunikační prostředek církve s mládeží'

22. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/30 Setkání mládeže ActIv8 na Velehradě, 22.7.2008, Autor: Jiří Macháně

Rok práce strávený přípravami uzavřel s koncem setkání mládeže na Velehradě P. Vít Zatloukal, ředitel Sekce pro mládež ČBK – jeden z hlavních pořadatelů.

Čím bylo ActIv8 jiné než ostatní setkání mládeže?

Spojením s Austrálií – tématem i telemostem. Proběhlo také docela jinak než loňské Celostátní setkání v Táboře. Bylo kratší, s jednodušším ubytováním ve stanovém městečku – kluci a holky zvlášť. Na tu chvíli se to totiž dá pod stanem vydržet i bez dokonalého hygienického zázemí. Na Velehradě je také málo prostoru a pro takové množství lidí bylo těžké uspořádat více aktivit na několika místech.

Kolik lidí chystalo program?
Příprava trvala jen necelý rok. Asi patnáct lidí pracovalo na programu a na všem ostatním pak skupina dalších třiceti šesti lidí. Zachovávali jsme česko-slovenskou paritu. Přímo tady na Velehradě pomáhalo s organizací asi šest set dobrovolníků.

Co takové setkání stojí?
To zatím přesně nevíme, ale bude to něco kolem 6,5 milionu korun. Část prostředků je z příspěvků mladých lidí, pak z mnoha dalších zdrojů – grantových, od samospráv až po tisíce drobných dárců ve sbírce Mozaika 2008. Co ale vím už teď, že nám peníze budou chybět.

Média přišla s kritikou, že Světové dny mládeže v Sydney jsou plné hudby a je to vlastně takový festival. I na Velehradě zní hodně...
Muzika je komunikační prostředek církve s mládeží. Jestli vůči tomu má někdo výhrady, tak prostě nerozumí mentalitě dnešních mladých lidí. Usilovali jsme o to, aby i tady byl vynikající benefiční koncert, ale hudba rozhodně nebyla všechno. Kromě bohoslužeb, křížových cest, adorací, vigilie či nočního bdění a spousty sportovních aktivit tu proběhlo například sedmnáct workshopů. Probírala se témata jako okultismus, uzdravování, problematika duchovního života vztahů či sebepoznání.

Co vás potěšilo?
Že s námi byla ruka Boží! Nestaly se žádné velké průšvihy. Jen asi pět lidí mělo první noc trochu problém s alkoholem. Jinak tu byli všichni fajn.

Pomoci pokrýt náklady na setkání lze prostřednictvím příspěvku jednomu z pořadatelů akce ActIv8 – Asociace křesťanských sdružení mládeže. Číslo účtu: 150369794/0300.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou