26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mezi Haiťany ateistu prostě nepotkáte

23. 8. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/34 Celostátní setkání mládeže Tábor-Klokoty 2007, 23.8.2007, Autor: Karolína Peroutková

Ještě během Koncertu pro Haiti se nám podařilo oslovit misionáře P. Romana Musila. Přijel osobně představit mladým lidem bídu této ostrovní země i svou farnost v zátoce Baie de Henne.

Jací jsou mladí lidé na Haiti?

Mladí Haiťané jsou radostní, otevření a komunikativní. Protože ale vycházejí z jiného prostředí a odlišných životních podmínek než my, mají jiné trable. Shánějí peníze na jídlo, aby zaplatili školu nebo péči u lékaře. Prostě problémy, které trápí celou zemi, prožívají těžce i oni.

Jak by se asi cítili, kdyby přijeli na toto setkání mládeže?
Starosti s bídou by je od nás odlišovaly. Ale radostnost by je zase dokázala s námi výborně propojit. Je totiž Bohem darovaná, bez rozdílu barvy pleti nebo místa, kde se člověk narodil. Takže by se nakonec cítili určitě dobře.

Čím by mohli být věřící na Haiti pro nás inspirací?
Například za šest let, co mezi místními lidmi působím, jsem ještě nepotkal nevěřícího člověka. Na Haiti zkrátka nepotkáte ateistu. Místní lidé věří v Boha naprosto přirozeně, čistě, s takovou až skoro dětskou naivitou. Jasně že někdy mají výhrady třeba k fungování církve, přesto nenajdete člověka, který by řekl, že v Boha nevěří. V tom by naší zemi s komunistickou minulostí mohli být Haiťané dobrým příkladem.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou