16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Loni bylo kvůli víře zabito na 90 tisíc křesťanů

25. 4. 2017

|
Tisk
|

Křesťanská mezinárodní solidarita (CSI) je nevládní lidskoprávní organizace založená v roce 1977 ve Švýcarsku, která už 25 let monitoruje pronásledování křesťanů po celém světě. Vloni byla tato situace údajně nejhorší.

Vydání: 2017/17 Tisíce lidí podpořily nenarozený život, 25.4.2017



Křesťané jsou nejpronásledovanější náboženskou skupinou na světě. Během roku 2016 bylo ve světě kvůli víře zabito až 90 tisíc křesťanů. Různou formou bylo pak diskriminováno více než 500 milionů křesťanů.
Ve 20. století se nejhorší perzekuce církví odehrály v komunistických zemích, přičemž kruté pronásledování ještě stále trvá v KLDR a nepolevuje ani v komunistické Číně. V posledních desetiletích se ale těžiště agrese přesunulo do islámských států. Pronásledování křesťanů nabývá v těchto zemích v různé míře rozličných podob – od společenské diskriminace, nerovného postavení před zákonem a přístupu k zaměstnání, omezování náboženského života až po únosy, nucené konverze, vyhánění, zotročování, věznění, mučení, popravy, atentáty a genocidu (na území tzv. Islámského státu).
Situace křesťanů se zhoršuje i v Indii, kde v několika svazových státech ovládaných hinduistickými nacionalisty platí zákony proti konverzím. Ty jsou namířené především proti konvertitům z nejnižší hinduistické kasty dalítů.
Podle organizace Open Doors USA je na špici zemí s nejhorším pronásledováním křesťanů už dlouhá léta KLDR. Následuje Somálsko, Afghánistán, Pákistán, Súdán a dalších devět zemí s islámskou většinou. Na patnáctém místě ostudného žebříčku se nachází Indie.
Blízký východ – nejbolavější místo
Křesťané se ve většinově islámských zemích potýkají se všemi výše zmíněnými formami diskriminace. Obecně platí, že v žádné zemi s muslimskou většinou není úplná náboženská svoboda, a je tedy velmi těžké nevidět souvislost nesvobody s uplatňováním islámského práva šaría. Nejhorší je stav náboženské svobody v Saúdské Arábii, kde netolerují žádný projev neislámského náboženství (nejhorší stav náboženské svobody ještě ale neznamená nejhorší pronásledování). Prohřešky proti právu šaría jsou trestány velice brutálně. To ale není zdaleka všechno. Plošné financování radikálních imámů, mešit a madras saúdskými petrodolary vede k celosvětové radikalizaci muslimů. S tou se potýkají i relativně liberální a tolerantní islámské státy, jakými jsou zatím Bangladéš, Malajsie a Indonésie.
Důležitou součástí islámského práva šaría jsou tresty za rouhání. V pákistánských věznicích čekají na smrt desítky křesťanů odsouzených právě za rouhání. Až tisíc lidí je obviněno. A někteří byli za údajné rouhání už lynčováni fanatickým davem. Vražděni jsou i kritici zákona o rouhání z řad politiků. Například odpůrce zákona, guvernér Salman Taseer (muslim), byl zavražděn svým osobním strážcem. A soudce, který se odvážil guvernérova vraha odsoudit k trestu smrti, musel opustit Pákistán. Atentátník byl ještě za života oslavován jako mučedník a byla po něm pojmenována mešita v Islámábádu.
Státy Organizace islámské spolupráce (sdružení všech zemí s muslimskou většinou) se na půdě OSN opakovaně snaží prosadit univerzální platnost zákonů proti rouhání. Jde o nástroj k potírání jakékoliv kritiky islámu a v rukou radikálů je namířen především proti reformním muslimům a příslušníkům náboženských menšin. A právě reformní muslimové a příslušníci náboženských menšin by měli mít naši podporu.
Zvláště tragická je situace křesťanů v zemích Blízkého a Středního východu. V roce 2011 vyhlásila Křesťanská mezinárodní solidarita (CSI) v reakci na události tzv. Arabského jara varování před hrozbou zániku křesťanských církví a ostatních náboženských menšin na Blízkém východě. Destabilizace tohoto regionu přinesla vzestup vlivu džihádistických skupin.
„Moc se neradujte – po sobotě přijde neděle!“ slýchali pamětníci z řad současných křesťanů v arabských zemích od Židů, kteří byli odsud před 60 lety systematicky vyháněni. Byly jich statisíce. Přišli o veškerý majetek a o půdu, jejíž rozloha byla čtyřnásobkem tehdejší rozlohy státu Izrael. Bonmotem „po sobotě přijde neděle“ bylo naznačeno, že časem budou z těchto zemí vyháněni i křesťané. Dění v Sýrii, Iráku a na dalších místech tuto předpověď naplňuje.
Neměli bychom mlčet
Pronásledování křesťanů se týká stále většího počtu zemí. V mnohých z nich roste jeho intenzita. Neměli bychom na to zapomínat, neboť tito věřící trpí také kvůli naší lhostejnosti a nedostatečné podpoře. Papež František prosil křesťany, aby se modlili za své pronásledované bratry a sestry. „Jsou pronásledováni a zabíjeni kvůli tomu, že jsou křesťané. Ptám se vás: Jak moc se modlíte za pronásledované křesťany? Přidejte se ke mně, abychom je mohli podpořit modlitbou a materiální pomocí,“ vybízí papež.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou