26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Když přijde v životě čas na změnu

17. 10. 2012

|
Tisk
|

Snad každému jde někdy hlavou věta předcházející předsevzetí či rozhodnutí: „Už s tím musím něco dělat.“ Trápit nás může únava, nadváha, zlozvyk či závislost. Mnohem horší jsou pak okamžiky, kdy nás ke změnám vedou nečekané situace. O tom všem pojednává tato dvoustrana, kterou otevíráme s psychoterapeutem JAKUBEM HUČÍNEM.

Vydání: 2012/42 Praha zažila první beatifikaci, 17.10.2012, Autor: Jiří Macháně

 Proč lidé mění životní styl?
Takové změny nepadají jen tak z nebe. Životní styl každého člověka je v podstatě vyjádřením jeho životních hodnot. Jste mladý a je pro vás důležitý pohyb? Pravděpodobně se to odrazí i ve vašem způsobu života a druzí o vás budou říkat, že máte sportovní a pravděpodobně i zdravý životní styl. Pak se vám narodí děti, a dostanou se do popředí jiné hodnoty – čas strávený s nimi, zabezpečení rodiny. Sport a pohyb se naopak dostanou do pozadí a vy najednou zjistíte, že vám vpředu něco překáží v ohýbání. Vaše okolí k této změně vašeho životního stylu podotkne, že jste se – kulantně řečeno – usadil.
Ke změně priorit a hodnot, tím pádem i životního stylu, dochází u člověka z různých důvodů, nejpřirozenější je jejich postupný vývoj – dnes jako dospělý máte některé hodnoty stejné, jako jste měl třeba v sedmnácti, ale jiné se změnily, prošly přirozeným vývojem. Někdy musíte přeskládat své životní hodnoty i kvůli vnějším okolnostem. Některé mohou být pozitivní – třeba vstoupíte do manželství a svůj životní styl změníte rád a dobrovolně. Jiné jsou ale nečekané a přinášejí do života člověka trápení – nemoc, smrt… To pak bývá změna životního stylu náhlá, těžká a ne úplně dobrovolná.
 Jak tyto nenadálé změny v životě zvládat?

Celý článek je k dispozici jen platícím čtenářům - elektronické předplatné k dispozici zde.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou