16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Když farář dobíhá ke zbrojnici první

26. 4. 2016

|
Tisk
|

Ten nepříjemně táhlý zvuk sirény známe všichni. Citlivá duše strne, někomu se právě hroutí dosavadní svět. Kde asi hoří? Nebo jde o jiné neštěstí? Kolik lidských životů je v ohrožení?

Vydání: 2016/18 Sekretářem ČBK Stanislav Přibyl, 26.4.2016, Autor: Václav Štaud


Vteřiny běží a ozývá se dupot, zní vzrušené povely, startování vozu. Uběhly pouhé čtyři minuty a zásahová jednotka místního sdružení dobrovolných hasičů vyjíždí. Neznámým obětem veze naději...
Takový scénář vídáme ve všech našich městech nebo obcích. Cizí není ani obyvatelům městyse Křižanova uprostřed Vysočiny. Lidé si tu hasičů váží, tradice jejich sboru sahá až do roku 1874 a výsledky jsou úctyhodné. Stejně jako odvaha a nasazení. Lidé v Křižanově také ví, že za volantem dvacetitunové hasičské Tatry 815 často sedí jejich farář P. Tomáš Holcner. „Nejsem sám, řidičů je v naší zásahové jednotce pět. Já to ale mám nejblíže, takže zpravidla dobíhám ke zbrojnici první. Otevírám bránu, startuji vůz, vyjíždím. Na to jsem připraven od pondělí do soboty, ve dne i v noci. Jen v neděli dopoledne je kamarádům jasné, že moje místo je u oltáře nebo ve zpovědnici,“ vysvětluje kněz.
Může to být v genech?
P. Tomáš Holcner přišel do Křižanova v roce 2007 a mezi prvními úkoly jej čekalo požehnání nového hasičského vozu. Spřátelil se tak se členy místního sboru hasičů. „Všiml jsem si tehdy, že v zásahové jednotce dochází ke střídání generací a že bych tam mohl být užitečný. Napadlo mě, že i tato služba bude Božímu lidu přínosem,“ vzpomíná farář. Hasiči jej mezi sebe přijali nejdříve s dávkou údivu. Rychle je ale přesvědčili, že to myslí vážně. Výhodou mu byl řidičák na těžký nákladní vůz, který umožnil téměř okamžitý nástup. Ani tak se ale nevyhnul řadě školení a kurzů – od strojnického až po zdravotní.
Noví přátelé současně zjišťovali, že Tomáš má vztah k hasičům v genech. Už dědové z obou stran totiž nosili uniformu hasičských sborů na Vysočině. „Já mám navíc rád techniku a voní mi benzin,“ přiznává kněz.
Sliby jsou vážná věc
„Vzpomínám si na jeden z prvních výjezdů pana faráře Holcnera,“ vypráví velitel křižanovské jednotky Jiří Šibor. „Siréna začala houkat v pátek večer právě ve chvíli, kdy končila mše svatá. Tomáš se rozběhl rovnou od oltáře. Prokličkoval mezi nechápajícími farníky a bílou kněžskou albu si při běhu k hasičce přidržoval nad koleny oběma rukama. Pro mnoho obyvatel obce to byl nečekaný zážitek a my hasiči jsme pochopili, že náš duchovní správce myslí i tento svůj slib naprosto vážně,“ zdůrazňuje velitel. Jindy celou sobotní noc společně prožili při dramatickém zásahu u hořícího rodinného domu. „Pan farář spolu s námi nezamhouřil oko. A po návratu se jen stačil osprchovat od sazí a špíny a pospíchal na nedělní ranní mši,“ konstatuje velitel.
A jaký je P. Tomáš Holcner při zásahu? „Stejný jako v běžném životě: spolehlivý, odvážný a zodpovědný. Jako řidič je také strojníkem, to znamená, že při požáru ovládá technické zařízení vozu. Pokud ale velitel určí jinak, umí Tomáš plnit i všechny ostatní úkoly včetně správného držení proudnice. Pro nás je důležitá i jeho profesionální zdatnost v komunikaci s veřejností. Dokáže uklidnit i v kritických chvílích, kdy lidé kolem propadají panice či depresím. Nikdo neumí lépe přesvědčit poškozené, kteří třeba právě přišli o dům nebo o auto, aby byli místo pláče vděční, že jim a jejich dětem zůstalo to nejdůležitější – dar života. Vždyť všechno ostatní je nahraditelné,“ dodává Jiří Šibor.
Každý týden jeden zásah
Není to jen oheň, ale i voda, s níž hasiči svádějí souboje. Ze silnic také odstraňují padlé stromy nebo zasahují u nehod. Mnoho rozhodnosti a fyzických schopností prokázali i během záchrany obětí železničních neštěstí. Občas řeší i kuriózní situace jako vyprošťování dětí ze skrýší, odkud zdánlivě není úniku, nebo hledání babičky zbloudilé na houbách. A když je lidé zavolají k rojům včel, vos či k záchraně ohroženého zvířete, ani tehdy neodmítají. V Křižanově evidují ročně kolem padesátky hasičských zásahů, přičemž každý je něčím originální.
P. Holcner hodnotí místní hasiče jako sehranou partu obyčejných kluků, kteří se dobře znají a důvěřují si. Hostinský, elektrikář, inženýr, dělník z nádvorní čety. Hasičské bratrství není mezi nimi prázdným pojmem. A jak vnímají, že je mezi nimi kněz? Plní stejnou službu, podílí se na nebezpečí v zásahové kombinéze a helmě, je špinavý jako ostatní. Přesto nepřestává reprezentovat svého Boha a může tím ostatní kultivovat.
Oženil dva velitele
Velitel křižanovských hasičů je svému faráři a kolegovi vděčný i za služby duchovního rázu – že slouží mše za živé i zemřelé hasiče a ke hrobu už doprovodil nejednoho zasloužilého člena jejich sboru. Od těch mladších zase farář rád slyší manželský slib. „Tomáš oženil mě i mého předchůdce, stejně jako několik dalších hasičů. A dokázal se přitom podílet i na žertech a humorných zvycích, které hasiči při svatbách chystávají. Je zkrátka náš a my ho za to máme rádi,“ říká Jiří Šibor.
Tento vztah se projevuje i ve službách hasičů pro farnost. „Mohu se na ně obrátit o jakoukoliv pomoc. Když nám nedávno žehnal pan biskup památník svaté Zdislavy, přijelo mnoho tisíc poutníků a naši hasiči zajistili organizaci na jedničku. Řídili dopravu, parkování, jejich uniformy budily respekt. A nebylo to poprvé ani naposledy,“ dodává P. Tomáš Holcner. Že má dnes křižanovská farnost pěkně opravenou faru a příjemné společenské zázemí, i k tomu přispěly dobré vztahy s hasiči. Ti mají také na faře vždy dveře otevřené a pan farář s každým z nich rád posedí nad dobrou kávou, vyslechne je a doprovází v radostech i těžkostech života...

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou