26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jsou dnešní manželé ženám oporou?

13. 2. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/7 Jsou muži ženám oporou?, 13.2.2006, Autor: Jiřina Šiklová

Pohled socioložky na roli mužů v naší společnosti
Současní muži v naší kultuře ztratili mnohé z toho, co z nich dříve dělalo oporu ženám - manželkám a matkám jejich dětí.

 

Žena dnes sama vydělává, je tedy relativně nezávislá. Má oporu v sociálních dávkách a pomoci ze strany společnosti, je tedy opět relativně nezávislá. Žena, matka, je v této společnosti podporována i morálně - a to i tehdy, když sama zruší svoje manželství. Když se rozvede, není odsuzována tak, jako tomu bylo v minulosti. Žena dnes už není tak kontrolována tradiční morálkou, ani širší rodinou a sousedskými vztahy, protože tyto všechny vztahy se rozvolnily. Lidé se často stěhují, nikdo ženám ani mužům nepřipomíná jejich povinnosti vůči další generaci.

Když měli dříve manželé mezi sebou nesrovnalosti, bylo jim často ze strany sousedů, kněží, učitelů či přátel domlouváno, nebo jim byl dáván najevo odstup. Dnes nabytá „nezávislost“ se promítá i do posunu v tradičních hodnotách. Muži nejvíce „ztratili“ tím, že mnohé ze svých povinností i práv - víceméně dobrovolně - předali státu či placeným institucím. Muži již nejsou strážci a obránci rodinného hnízda. Nejsou těmi, kdo rozhodují o počtu svých potomků. Za tuto „svobodu“ se platí rozvolněností morálky, hodnot i toho, čím byl jedinec v poměrně nedávné minulosti sice svazován, ale také veden.

Dříve bylo manželství mnohem víc než dnes ekonomickým svazkem muže a ženy. Často bylo vlastně jedinou formou, jak mohla žena existovat. Ještě v 19. století neměla svobodná žena jinou možnost než žít u svých příbuzných nebo jít do služby. Teprve před sto padesáti lety začali někteří hledat cesty, jak neprovdaným ženám umožnit smysluplný život (jmenujme Elišku Krásnohorskou, Karolínu Světlou, Marii Riegrovou-Palackou, ale i Vojtěcha Náprstka). V takové situaci byl manželský svazek pevnější nejen proto, že byl uzavřen v kostele a požehnán, ale byl často jedinou formou, jak zajistit ženě její existenci.

Toto všechno odpadlo! Rovnost pohlaví, rovnost muže a ženy se promítla i do těchto vztahů. Muži se snaží ženám imponovat. Být dle starých vzorů těmi, kdo jsou hlavou rodiny, ale často tomu chybí ekonomický základ. Muž tedy nesplňuje představy, které si lidé vytvořili o roli muže a ženy. Ekonomická skutečnost se změní snadněji než představy, ideál, sebehodnocení, stereotypy. Oba - muž i žena - často žijí v těchto představách, a současně musí v realitě řešit úplně jiné otázky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou