26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jsme svědky pravdy?

19. 11. 2019

|
Tisk
|

Právě v těchto dnech před třiceti lety prožívali lidé v Československu období velké naděje. Mottem této bouřlivé etapy moderní historie se stala věta, které se dnes spousta lidí cynicky vysmívá: Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.

Vydání: 2019/47 Návrat do Říma. S díky za svobodu, 19.11.2019, Autor: Tomáš Kutil



Proč tolika lidem toto heslo spojené se zesnulým prezidentem Václavem Havlem tolik vadí? Z čeho pramení skepse vůči pravdě a jak je možné, že se ze slova „pravdoláskař“ stala hojně užívaná nadávka?
Při pádu komunismu a vstupu do svobody možná byly kategorie pravdy a lži o něco jasnější. Jedna veliká státní lež se bořila, bylo zřetelnější, co je pravda. Dnes se tyto pojmy mnohem více stírají. Nepěkně to ukazují i pokusy zpochybnit listopad 1989. Nedávno se například exprezident Václav Klaus vyjádřil v tom smyslu, že se komunismus zhroutil sám a disidenti byli vlastně zbyteční. Celá řada politiků-populistů otevřeně používá lži v politickém boji či umně míchá pravdivé informace se zavádějícími, či přímo lživými, a přispívá tak k tomu, že je někdy opravdu složité rozpoznat pravdu. Další příčinou může být odmítnutí toho, co lidem po staletí pomáhalo dobře se orientovat. Naše kultura vyrůstá z křesťanství, a pokud někdo jeho etické zásady odmítne, a zbaví se tak půdy pod nohama, relativizace hodnot je jen logickým důsledkem.
Jako křesťané máme proto obrovskou příležitost být lidem kolem nás oporou. Vždyť Ježíš sám o sobě říká, že je „Cesta, pravda a život“ (J 14,6). Naše víra nám spolu s kritickým myšlením a pohledem na věci kolem nás může pomoci vidět vše ve správném světle a oddělovat pravdu a lež.
Lež brání vztahům
Řadu příkladů čestného chování a naopak selhání máme i v Bibli. Níže proto přinášíme ukázky lží, které lze najít u několika biblických postav. Duchovní vůdce a terapeut P. Tiziano Soldavini u nich zároveň rozebírá, proč se těchto lží dopustily. Filozof Jan Sokol se zase v rozhovoru věnuje lži ve veřejném prostoru. V anketě se pak oslovení lidé svěřují s tím, kdy zalhali a jaké poučení z toho vzešlo.
Dobrým „majákem“ v tématu pravdy a lži je papež František. Před rokem se zaměřil na jednotlivé body Desatera. Když došel k osmému přikázání – Nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému, řekl: „Všichni neustále komunikujeme, a tak se pohybujeme mezi pravdou a lží. Co však znamená říkat pravdu? Být upřímní? Nebo přesní? Ve skutečnosti to nestačí, protože se můžeme upřímně mýlit nebo můžeme být sice přesní v detailech, ale unikne nám celá podstata.“ Žít v nepravdivé komunikaci je podle něj závažné, neboť to brání vztahům, a tudíž lásce. „Kde je lež, tam není láska,“ uvedl. Komunikací papež nemyslí jen slova, nýbrž i gesta, chování, a dokonce mlčení či nepřítomnost druhého. Člověk podle něj komunikuje celou svou bytostí a vším, co dělá.
Podle Svatého otce je potřeba, abychom byli svědky pravdy. „V každém jednání osoby potvrzují, nebo popírají tuto pravdu. Od drobných každodenních situací až po velká rozhodnutí. Logika je stále stejná: jako když rodiče a prarodiče učí děti, aby nelhaly,“ vysvětluje. Vyzývá, abychom se zamysleli, o jaké pravdě svědčí díla nás křesťanů, naše slova, naše rozhodnutí. „Každý si může položit otázku: jsem svědkem pravdy, nebo jsem více méně lhář převlečený za pravdomluvného?“ dodává papež.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou