26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jsem rád, že tyto noviny pořád ještě existují

24. 6. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/26 Katolický týdeník slaví..., 24.6.2009

Nad současnou podobou Katolického týdeníku se zamýšlejí v následující anketě různé osobnosti, kterých jsme se zeptali:
1. Co se vám na Katolickém týdeníku líbí a kde má naopak rezervy?
2. Co byste popřál KT do dalších let?

DOMINIK DUKA OP, biskup královéhradecký:

1. Líbí se mi, že KT se za 60 let své existence stal zavedeným a stabilním periodikem a že je opravdu listem věřících a jich především. Naproti tomu duchovní by neměli čerpat zpravodajské informace a materiál k duchovní formaci pouze z KT, ale měli by mít širší záběr – ať už v knihách či dalších kvalitních periodikách. Mám za to, že by KT neměl do svého servisu zahrnovat pouze holé zpravodajství a informace o chystaných událostech (jak v článcích, tak v kulturním kalendáři), ale věnovat se také hodnocení událostí, včetně přinášení nosných promluv a přednášek.

2. Děkuji redaktorům a pracovníkům KT za jejich službu, díky níž má katolická církev své noviny. Jsou to noviny na velmi dobré úrovni, a tak jim přeji, aby se ji podařilo udržet – vlastní invencí, schopností reagovat na požadavky doby, odvahou k inovacím. Přál bych si, aby se KT dařilo oslovovat střední a mladší generaci.

KVĚTOSLAVA NERADOVÁ, publicistka:

1. U Katolického týdeníku v poslední době oceňuji větší otevřenost a tematické rozšíření o další náměty, které už vybočují nebo překračují rámec jen úzce církevních témat. Velmi cenné mi připadají také různé glosy či komentáře k aktuálním otázkám doma i v zahraničí. Za velmi dobré považuji, že v novinách převažují krátké články, a tím je docíleno určité pestrosti novin. A kde mají noviny rezervy? Měly by se ještě víc otevřít od církevních problémů a církevních osobností směrem k laikům, k veřejnosti, a to i k nevěřící. KT by se měl více zabývat tématy, jako je školství či zdravotnictví, protože to souvisí s výchovou nové generace a se sociální otázkou. A křesťané by se o obě oblasti měli zajímat. Noviny by také měly, zejména nyní v období krize, systematicky vystupovat proti sobectví, chamtivosti, proti tomu, že lidi stále nejsou ochotni omezit své požadavky (zkuste večer zajet k nějakému hypermarketu, a zjistíte, že nemáte pořádně kde zaparkovat). Měly by podporovat skromnost, šetrnost, ohleduplnost – a to i k životnímu prostředí. Kdo jiný než církev by se měl dnes o tyto otázky zajímat? A nakonec by měly křesťany více inspirovat k tomu, aby se angažovali ve věcech veřejných.

2. Přeji KT, aby v cestě, kterou nastoupil, pokračoval dál a aby se jeho redaktoři nevzdávali a nelitovali námahy, kterou je potřeba do toho dát. Aby nepřestali usilovat o růst.

OTMAR OLIVA, akademický sochař:

1. Mám na tyto noviny jednu krásnou vzpomínku. Když jsem za totality studoval v Praze na akademii a zašel jsem do chrámu sv. Víta, ležel u sakristie na stolečku štůsek tehdy ještě Katolických novin. A vzpomínám si, jak mě tehdy nachlo, že v těch novinách, které za „totáče“ vycházely pod knutou Pacem in terris, bylo napsáno, že je Bůh! To mě uchvátilo. Tenkrát šlo o moje první setkání s těmito novinami, které čtu dodnes. A jsem rád, že vůbec ještě exitují. Dělá mi dobře, když v sobotu chodím ministrovat a v sakristii si tyto noviny mohu vzít a doma si je v klidu přečíst.

2. Přeji Katolickému týdníku více odvahy dotknout se palčivých otázek dneška a mluvit o tom, jaký tvar bude mít církev v budoucnosti. Přeji mu více diskusí o těchto věcech a hlavně více odvahy pustit se i do bolestivých témat, téměř žádnou cenzuru a ještě méně autocenzury.

JIŘÍ ZAJÍC, publicista, pedagog a mediální analytik:

1. Líbí se mi trvalá snaha hledat formu i obsah, který by neodradil tradiční čtenáře (bez nichž by vůbec nemohl existovat) a současně aspoň trochu měl šanci získat i čtenáře nové. Je to totiž téměř sisyfovská práce. V poslední době je v KT i nějaké téma zpracováno hlubším, neklipovým způsobem. Dále se mi líbí příloha Perspektivy – skoro jediná tiskovina, kde je možno o něčem křesťansky důležitém a současně aktuálním pojednávat dostatečně včas v přiměřeném rozsahu i kontextu. Rozpaky u mě budí občas odpovědi na otázky čtenářů: jsou totiž málo použitelné pro „apologetiku“ či misie ve skutečném životě – jsou školsky neživotné. Pro odpovědi by měli být vybíráni autoři, kteří nejen zajistí teologickou správnost, ale (hlavně) jsou schopni o tom psát s ohledem na skutečné otázky a potřeby dnešních lidí. Problematické jsou články týkající se politických témat (ne v Perspektivách, ale v KT), kde je poměrně jasně čitelná orientace autorů (příkladně Aleš Palán v článku k poslednímu sjezdu KDU-ČSL), zejména proto, že zjednodušující způsob, jakým se tato problematika většinou pojednává, nikterak neposiluje schopnost orientace typickým čtenářům KT. Ti by místo opakování některých „mediálních manter“ potřebovali získat opravdový vhled a nadhled.

2. Odvahu k pravdě i k tomu, nést za to následky – a možnost tuto odvahu prokázat. Také dostatek schopných spolupracovníků – interních i externích. A čtenáře, kteří se budou podílet na životě KT.

MAX KAŚPARŮ, psychiatr, jáhen a pastorální teolog:

1. Líbí se mi pestrost témat, kreativita redaktorů a zatímní velkorysost těch, kteří dohlíží nad jeho obsahem. Doporučoval bych jen vydávání KT ve formátu, v jakém vychází Katolické noviny na Slovensku.

2. Vzhledem k tomu, že Katolický týdeník již přestoupil hranici důchodového věku, přeji mu, aby nebyl zatížen jeho chorobami. Aby tedy neztrácel paměť a vždy pamatoval na ty, na které nikdo nepamatuje; aby netrpěl tzv. stařeckou žvanivostí; aby neopakoval již opakovaně opakované; aby se varoval pravdivosti citátu: „Ctnost je jako plíseň, chytá se staroby.“

Gerhard Frey-Reininghaus, tajemník Českobratrské církve evangelické pro ekumenu a zahraniční vztahy:

1. Moje žena čte KT jako katolička a já jako evangelík – a nacházíme zde často inspiraci pro naše rozhovory. KT čtu velice rád, neboť v něm najdu hodně informací o dění nejen v římsko-katolické církvi. Pro mne jako tajemníka pro ekumenu Českobratrské církve evangelické je KT jedním z nejdůležitějších zdrojů informací. Líbí se mi, že v něm nacházím nejen informace z českých církví, ale i z církví v jiných částech světa. Myslím, že se KT daří reflektovat politicko-etická témata tak, aby si člověk mohl sám dělat obraz o té nebo oné problematice. Jsem rád, že se v KT píše v otevřeném a ekumenickém duchu. Je též dobrým znamením, že i evangelický farář může být redaktorem KT. Rád čtu přílohy a rozhovory, které jsou dobře udělané. A kde jsou rezervy? Na to je mnohem těžší odpovědět. Nejvíce mi vadí, že nemám více času, abych si přečetl všechno, co bych chtěl. Možná by bylo dobré čas od času ještě trošku důkladněji informovat o jiných církvích v rámci ekumeny.

2. Na prvním místě přeji KT, aby pokračoval na tak dobré úrovní jako teď. K tomu patří určitě otevřenost pro ekumenu, pro dění v různých církvích. Přeji i odvahu podívat se někdy možná trošku kritičtěji na církev a její problémy. Přeji KT, aby byl tak živý a plný Ducha Svatého, aby mohl nadále a možná ještě více pomáhat k rozhovoru o víře a životě. K tomu mu přeji hodně síly a nápadů – a hlavně Ducha Svatého.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou