16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak vypadá den českého primase?

14. 4. 2015

|
Tisk
|

V pátek 10. dubna uplynulo pět let od chvíle, kdy byl kardinál Dominik Duka uveden do úřadu pražského arcibiskupa. Strávili jsme s ním jeden pracovní den.

Vydání: 2015/16 Papež vyhlásil Svatý rok, 14.4.2015, Autor: Jiří Prinz

„Tak jste dorazil,“ vítá mě ve vestibulu Arcibiskupského paláce kardinálův sekretář a arcibiskupský ceremoniář Vojtěch Mátl a odváží výtahem do prvního patra. Právě zde má svou pracovnu český primas. Ten už má za sebou ranní bohoslužbu od sedmé hodiny a zrovna přijal první dnešní návštěvu – bohoslovce Kryštofa Kolomého. A snídají spolu. „Pravidelně jednou za rok si pan kardinál najde čas na každého z bohoslovců a stráví s ním dvě hodiny, aby ho co nejlépe poznal,“ objasňuje Vojtěch Mátl účel návštěvy.
Pracovních schůzek čeká na kardinála do 14 hodin, nakdy je naplánován oběd, ještě sedm. „Každý den k nám dorazí množství pozvánek či žádostí o schůzku od nejrůznějších lidí či institucí. Předáváme je panu kardinálovi, aby posoudil jejich důležitost, a podle toho pro něj vytváříme každodenní program. Aby se s ním mohl včas seznámit, dostává ho předem do mobilu,“ popisuje Vojtěch Mátl.
Dveře kardinálovy pracovny se otevírají. Český primas míří ke stolu svého sekretáře a žádá si podklad pro další schůzku. Vzhledem k náročnosti jeho programu jsou pauzy mezi jednotlivými schůzkami jednou z mála příležitostí, kdy se může připravit na další setkání. Tentokrát mu to nezabere moc času – vojenský kaplan P. Jan Böhm přichází, jak sám říká, na přátelskou návštěvu. Co ale kázání, přednášky či třeba pravidelné rozhlasové glosy? Kdy ty pražský arcibiskup dává dohromady? „Od toho jsou večery,“ říká s úsměvem kardinál Duka. A po chvíli dodává: „Pro mě je v tomto směru nejdůležitějším dnem pátek. To se připravuji na svůj víkendový program i na důležité věci v nadcházejícím týdnu.“
V půl jedenácté přichází čas na svačinu. Vzhledem k tomu, že kardinál snídá pouze ovoce s černou kávou a do oběda zbývají ještě více než tři hodiny, je právě teď ta správná chvíle na něco malého k snědku. Zákusek z listového těsta podobný štrúdlu přináší na schůzku s místopředsedkyní senátu Miluší Horskou sestra Alexandra. Dříve vařila kardinálu Miloslavu Vlkovi, nyní už pátým rokem vykonává stejnou službu pro jeho nástupce. „Pan kardinál není vybíravý, i když drůbeží maso rád nemá. Zato si pochutná třeba na haluškách s brynzou,“ prozrazuje polská řeholnice.
Farnost „jednoho muže“ nemá budoucnost
Kancelář kardinála Duky je prostorná místnost, která je z jedné strany propojena se sekretariátem, z druhé s audienčním sálem, kde český primas přijímá důležité návštěvy. Dění na nádvoří Pražského hradu má odtud jako na dlani. Může tak pozorovat i vrcholící přípravy na příjezd monackého knížete. Setkání s ním představuje vrchol dnešního kardinálova programu. Protože do schůzky zbývá už jen něco málo přes hodinu a kardinál musí ještě natočit svou pravidelnou rozhlasovou glosu a vyřídit pracovní záležitost s arcidiecézním ekonomem Karlem Štíchou, snažím se předem domluvený rozhovor co nejvíce urychlit.
Řeč se tak záhy stočí na hodnocení uplynulého pětiletého období, pokdy Dominik Duka stojí v čele pražské arcidiecéze. „Velkou radost mi udělala zdařilá beatifikace čtrnácti františkánských mučedníků, kdy katedrála zažila atmosféru podobnou té z doby kardinála Františka Tomáška,“ bilancuje kardinál. Říká také, že ho potěšilo i nedávné setkání mladých křesťanů s komunitou Taizé, jež hostila právě jeho arcidiecéze. Pokud jde o budoucnost, považuje český primas za klíčové, aby dobře fungovala ekumenická spolupráce s ostatními křesťanskými církvemi a rovněž s Federací židovských obcí. „V současné době jsme jakousi koalicí, která si uvědomuje, že v podstatných věcech musí táhnout za jeden provaz,“ upozorňuje. Dále se zmiňuje o majetkovém narovnání státu s církvemi. „Nová situace, která se vytvořila přijetím tohoto zákona, přivede církev k větší otevřenosti a zodpovědnosti. Kněz bude nyní laikem v řadě oblastí, které spadají do jeho farnosti, jako jsou činnosti ekonomické, správní či stavební. Kdyby tedy nyní chtěl někdo vytvářet jakési farnosti jednoho muže, nedopadne to dobře,“ varuje kardinál.
K lidem v pomáhajících profesích je třeba přicházet
Svatovítskou katedrálou se rozléhá zvuk varhan. Zlatou branou vstupuje do hlavního českého svatostánku monacký kníže Albert II. Český primas odvádí vzácného hosta do svatováclavské kaple, odkud po krátké modlitbě společně pokračují do nitra chrámu. Kardinál přitom využívá své znalosti francouzštiny a seznamuje monarchu s historií katedrály. Za přihlížení velkého množství turistů pak oba muži směřují do Arcibiskupského paláce, kde je pro ně připraven slavnostní oběd.
I setkání s monackým knížetem je však časově pevně vymezeno. Program je nabitý, a tak kardinál nemůže svého hosta už ani doprovodit na střechu Arcibiskupského paláce, odkud si chce Albert II. prohlédnout Prahu. Místo toho spěchá k vozu, aby vyrazil na další akci. „Sbor dobrovolných hasičů Prahy 1 přivítá své nové členy a při té příležitosti tu odhalí nový zvon. Vy k nim nejprve pronesete pár slov a potom zvon požehnáte,“ přibližuje za jízdy Vojtěch Mátl kardinálovi úkoly, které na něho čekají. Pražský arcibiskup souhlasně přikyvuje. Je vidět, že na setkání s hasiči se upřímně těší.
Akce přilákala do ulice Nové mlýny desítky návštěvníků – mezi nimi třeba herce Petra Čtvrtníčka – kteří mezi sebou kardinála srdečně vítají. Po obřadu žehnání zvonu mu tleskají a nově přijatí členové hasičského sboru k němu spontánně přicházejí, aby si s ním mohli udělat společnou fotografii. Zájem je tak velký, že hrozí, že se kardinál dostane do časového skluzu a nestihne další bod svého programu. „Vím, že ne všichni v církvi mě na podobných akcích rádi vidí, ale myslím, že právě k těmto lidem v pomáhajících profesích, kteří přirozeně tíhnou ke křesťanským hodnotám, je třeba přicházet,“ říká na zpáteční cestě do Arcibiskupského paláce český primas.
Toho nyní čeká setkání se členy Učené společnosti profesora Koštíře. Vůz s kardinálem přijíždí až před vchod do sálu kardinála Berana, kde zasedání probíhá. „Vy jste úplně bezcitní,“ povzdechne si směrem ke svým spolupracovníkům pražský arcibiskup, narážeje na skutečnost, že mu před setkáním s učenci nezbyla ani chvilka, aby si odskočil na toaletu. „To nebude na dlouho, pane kardinále. Jenom pronesete krátkou zdravici,“ reaguje Vojtěch Mátl. Má pravdu. V sále kardinála Berana se pražský arcibiskup skutečně dlouho nezdrží. To ale neznamená, že jeho program pro dnešek končí. „Ještě si musím připravit přednášku o Mistru Janu Husovi, kterou zítra pronesu v senátu,“ loučí se se mnou kardinál Dominik Duka. Odbíjí 18. hodina.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou