26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Evangelium je tu i pro politiky

30. 9. 2014

|
Tisk
|

„S radnicí máme hezké vztahy, musím je hodně chválit.“ Pokud by to řekl někdo jiný, mohlo by to vypadat jako klišé. Farář ze severočeských Kryr P. Josef Hurt ale své názory do líbivých slov zpravidla neobaluje – říká na rovinu, co si myslí, čímž může někdy provokovat. Jeho pochvalu je tedy třeba vzít vážně.

Vydání: 2014/40 Nuncius Leanza korunoval Palladium, 30.9.2014, Autor: Aleš Palán

P. Josef Hurt má za sebou působení v Mostě a v Ústí nad Labem. V malé obci nedaleko Doupovských hor, kde působí nyní, mu do kaple (zdejší kostel je uzavřen) chodí nějakých deset patnáct věřících. Spolupráce s obcí se omezuje na akce, jako bylo žehnání kašny, křížové cesty či každoroční žehnání vánočního stromečku. Občanské sdružení Dietrich, které kněz spoluzaložil a jež má kostel v nájmu, dostalo na jeho opravu od radnice dvacet tisíc korun. „Není to moc, ale je to průlomové. Hodně starostů v regionu říká: Když není kostel v majetku obce, nemůžeme na něj nic darovat,“ je si vědom kněz. Díky aktivitám farnosti se podařilo zdejší samosprávu přesvědčit, že kostel nepatří jen několika zdejším katolíkům, ale je záležitostí celé obce.
VE ŠKOLE TO NEUČÍ
„V pastorální teologii se neučí, jak vstupovat do veřejného prostoru. Někde to funguje dobře – třeba na Moravě je to často přirozené a jednoduché – jinde musíme cesty teprve hledat,“ říká P. Josef Hurt, sám původem z Moravy. Když do Kryr před třemi lety přišel, ocenil, že radnice pomohla s vymalováním části fary, která byla ve zuboženém stavu. „Bylo to dobré rozhodnutí,“ vrací se k tomu dnes starosta Miroslav Brda.
Jestli se kněz a samospráva domluví, záleží podle P. Hurta hodně na prvním jmenovaném. „Záleží, jakým způsobem je pastoračně a osobnostně zaměřen, jestli neříká: Kdo není s námi, je proti nám, ale pokoncilně: Kdo není proti nám, je s námi.“
Za svého působení v Mostě byl P. Hurt ve veřejném prostoru velmi aktivní: angažoval se v charitě, jednal s neziskovkami, byl členem Rotary klubu, znal se s politiky, chodil na vernisáže… Ani v malých Kryrech není odříznut od světa. Mnoho energie věnuje aktivitám na sociálních sítích. V okruhu přátel na Facebooku má poslance, politiky, novináře a samozřejmě své farníky – současné i bývalé.
„Na Facebooku mám skoro 1 900 přátel. Nejaktivnější jsou kardinál Duka a P. Czendlik, ale v pomyslném žebříčku duchovních na sociálních sítích bych i já mohl být dost vysoko,“ směje se P. Hurt. Je to podle něj dáno mimo jiné tím, že jako farář působil už na hodně místech. Přijímá přátelství i od neznámých lidí, napřed si ale proklepne jejich názory.
P. Josef Hurt založil na Facebooku skupinu Křesťan a politika, kam dává pravidelně příspěvky. „Hlídám si, abych na Facebooku nepřesáhl počet tří příspěvků denně,“ žertuje. Snaží se pomáhat dobrým zprávám, aby nezapadly. „Na křtinách někdy říkám: Když se nesejdeme v kostele, potkáme se na Facebooku. Pokud to nejde jinak, snažím se s rodiči, jimž jsem pokřtil děti, udržovat kontakt aspoň na sociálních sítích,“ vysvětluje kněz.
KNĚZ JAKO KANDIDÁT VE VOLBÁCH?
Katolický duchovní se na internetu nezdráhá jasně vyslovit svou politickou podporu: buď některému konkrétnímu politikovi (z různých partají), jehož osobně zná, nebo celému politickému uskupení. Hurtova spolupráce se severočeským hnutím Pro kraj vyústila před dvěma lety dokonce v to, že požádal biskupa, aby za ně mohl kandidovat. Představoval si to tak, že by neměl farnost, ale mohl by třeba být studentským kaplanem a k tomu aktivně působit v politice.
„Církevní právo říká, že kněz nemůže být aktivní v politice, pokud mu nedá biskup souhlas,“ připomíná kněz a nezastírá, že ho mrzelo, že tento souhlas nedostal. Zároveň chápe, že biskupův souhlas je třeba, aby se kněz nechoval jako neřízená střela – jako třeba nyní husitský farář Rostislav Kotrč, který v Chlumci nad Cidlinou kandiduje za komunisty. Kryrský farář tedy do krajského zastupitelstva nekandidoval, stal se však šéfem etické komise hnutí Pro kraj. To získalo ve volbách šest mandátů a je v opozici.
Proč by se měl kněz zajímat o politiku?
Zájem o politiku by u kněze neměl vycházet jen ze samotné možnosti zasahovat do správy věcí veřejných. „Víme, že evangelium je určeno i vojákům, vězňům či studentům. Ale je určeno také politikům. A z fary je někdy těžké pochopit dilemata a zápasy politiků za vnitřní integritu,“ říká P. Josef Hurt. Kněz podle něj může být aktivní i v mediátorské rovině, neočekává se od něj hájení osobních zájmů, naopak může politikům pomoci nacházet společná řešení. A nemusí být vděčný svému zaměstnavateli napojenému na polické struktury.
Patří politika i do kázání? „Jednoznačně ano. Ale ne jako politická agitace, nýbrž jako evangelizace veřejného prostředí,“ uvádí kněz. Z kazatelny o tom mluvit nebude, ale když se ho někdo třeba na ulici zeptá, komu nyní v komunálních volbách dá svůj hlas, svou podporu vysloví jasně a bez vytáček.
Politiku chápe P. Hurt jako prostor pro solidaritu, spravedlnost, pravdivost a statečnost. „Statečnost je něco, co se dnes moc nepěstuje v církvi ani ve společnosti. Křesťan se nemá držet daleko od špatného světa, aby se neumazal. Má jít tam, kde je ho třeba,“ zamýšlí se farář.
V Kryrech pravidelně přispívá i do zdejšího časopisu Rozhledna. „Většinou se snažím reagovat na to, co se děje – i na restituce. Naposledy to byl fotbalový zápas s Holandskem, který jsem spojil s církevní tematikou,“ směje se a dodává: „Jen se musím hlídat, aby to nebylo moc politické.“
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou