26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dobrá kniha: z Kanady do Trnavy

27. 9. 2005

|
Tisk
|

'Když ,propukl' socialismus, všichni slovenští jezuiti, kteří byli na studiích v cizině, se mohli vrátit domů na Slovensko jen do kriminálu,' popisuje situaci, která vedla ke vzniku Dobré knihy, ředitel nakladatelství P. Peter Záhoranský.

Vydání: 2005/40 Křesťanská nakladatelství na Slovensku, 27.9.2005, Autor: Aleš Palán

 

'Hledal se tedy další užitečný způsob ,fungování' našich bratří a nakonec bylo rozhodnuto, že se budou věnovat pastoraci emigrantů. Byli posláni do Austrálie, USA, ale jejich hlavní mise vykrystalizovala v Kanadě,' říká Peter Záhoranský. V Kanadě byla ustavena misijní stanice v Galt Ontariu - sloužila jako pastorační i kulturní centrum, pořádaly se zde jazykové kurzy a také začaly vydávat knížky a časopis Posel. Přes Maďarsko se pak knihy ilegální cestou dostávaly na Slovensko. Produkce se rozběhla natolik, že jezuiti v Kanadě koupili dokonce jednobarevný tiskařský stroj.

Po roce 1989 šéfové Dobré knihy rozhodli, že tiskárnu se vším vybavením pošlou na Slovensko, lodě tehdy přes oceán vezly i již vytištěné knihy. Také na Slovensku pokračovalo vydávání měsíčníku Posel, začal vycházet i intelektuálněji laděný magazín Víra a život.

'Chtěli jsme zůstat věrni tiskovému apoštolátu. Záleželo nám na formaci lidí, kteří byli 40 let bez odpovídající duchovní stravy,' vysvětluje P. Záhoranský. Nakladatelství dnes vydává knihy s jezuitskou spiritualitou, ale snaží se také o šířeji zaměřený apoštolát: 'Máme spektrum relativně ,populárních' knih, snažíme se říct něco i mládeži. Nosná je ale hlavně duchovní formační literatura, tituly o duchovním životě, psychologie, biblická literatura a pomoc kněžím. Nově překládáme Písmo svaté a komentáře z Jeruzalémské Bible,' vypočítává aktivity Dobré knihy pater Záhoranský.

     Dobrá kniha vydává z asi 20 % původní slovenskou duchovní tvorbu. 'Při výběru knih nepoužíváme kritérium národnosti, ale kvality. Byli bychom ovšem pochopitelně rádi, kdyby bylo těch slovenských co nejvíce,' říká ředitel společnosti. Produkce Dobré knihy je na Slovensku k dostání ve zhruba stovce knihkupectví. Jezuité ve své tiskárně tisknou nejen produkci Dobré knihy, ale i tituly Serafínu, Spolku svatého Vojtěcha a dalších nakladatelství.  

      'Myslím si, že knihy se budou ještě velmi dlouho číst, že nenastane doba, kdy bude všechno elektronické. Umím si ale představit, že knihy, které vyprodáme a nebudeme je chtít dotiskovat, dá vydavatel k dispozici na svých webových stránkách nebo na CD. Trendem bude dostupnost literatury, vzroste počet nákupů přes internet. Vždyť pokud se dnes mladí lidé vůbec věnují literatuře, nezáleží jim na médiu,' uvažuje o trendech budoucího vývoje Peter Záhoranský.

ALEŠ PALÁN

* * *

Dobrá kniha
Adresa: Štefánikova 44, 917 01 Trnava
Internetové stránky: www.dobrakniha.sk
Průměrný náklad knihy: 1 000 ks
Ročně vydá asi 30 nových knih
Počet vlastních prodejen: 4
Vydává slovenské autory: Štefan Senčík, Jozef Porubčan, Vincent Petrík, Miroslav Schlesinger.
České autory dosud nevydává.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou