26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Alfu a omegu přilepí na paškál jen lidská dlaň

30. 3. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/14 Velikonoce, 30.3.2010, Autor: Václav Štaud

Z věže palonínského kostela už odezněla melodie večerního klekání, ale okna bývalé školy stále svítí. Je deset dnů před velikonočními svátky a v chráněných dílnách Oblastní charity Zábřeh vrcholí výroba paškálů.

„Dnes dopoledne jsme odesílali dvě desítky paškálů, a už mám sklad zase plný,“ pochvaluje si expedientka Ivana Kmelová pracovní nasazení výtvarnic. Na každém balíku je název místa, kde bude tato svíce o Velikonocích symbolizovat Vítěze nad smrtí, a pak po celý rok hořet při křtech a pohřbech farníků: Valašské Meziříčí, Český Brod, Ostrava-Zábřeh, Česká Třebová… Tam všude si oblíbili výrobky Charity z Palonína. „Stále více paškálů od nás odebírají Slováci, letos už jich bude přes devadesát,“ říká expedientka a dodává, že o výrobky dílny roste zájem i v Polsku. A letos poprvé zamířily také do kostelů ve Francii.

SVÍCE pro afghánskou misi

„Letos bude náš paškál svítit až v Afghánistánu!“ hlásí vedoucí úseku výroby svící v Paloníně Alena Vitásková a vysvětluje, že počátkem února se u nich zastavil jeden kaplanů Armády ČR. „Říkal, že za několik dnů odjíždí na vzdálenou misi a chce tam mít pěkné Velikonoce. Když se nám podařilo najít v rezervách jeden z malých půlmetrových paškálů – takový, jaký si přál, byla na něm vidět úleva a nelíčená radost. Mladý muž si úlovek vložil do batůžku, zaplatil a zmizel tak rychle, jak se objevil. Ani jsme se ho nestačily zeptat na jméno. Ale ta jeho radost s námi zůstala a hladila nás ještě několik dnů,“ vzpomíná Alena Vitásková. Během předchozího vyprávění rozkvetla pod jejími hbitými prsty výzdoba dalšího z paškálů. Jednotlivé prvky vykrajuje z tenkých voskových plátů všech barev, v nichž převažují zlatá a červená. „Farnost si paškál objednala podle naší internetové nabídky. Je skromnější, ale já mám tento vzor ráda. Hnědý kříž je zdobený jen zlatým středem a trnovou korunou. A nesmí tu samozřejmě chybět základní liturgické prvky paškálu, což jsou vedle kříže a příslušného letopočtu i řecká písmena alfa a omega,“ vysvětluje Alena Vitásková. A dodává, že ke každému paškálu jsou vždy přiložena také čtyři kadidlová zrna, která kněz na počátku slavení vigilie do svíce zabodne. Voskové ozdoby včetně velkých vinných hroznů, obilných klasů či jiných symbolů víry se pak na paškál lepí bez použití kovů, lepidel či jiných prostředků. S podkladem je spojí pouhé přitlačení teplou a citlivou lidskou dlaní.

S VŮNÍ VČELÍHO VOSKU

Mluvíme sice o výrobě paškálů, ale v tomto případě se jedná pouze o jejich zdobení. Samotný korpus kupují Palonínští od zahraničního partnera. „Velikonoční svíce musí být zhotovena z včelího vosku. Z technologických důvodů je sice do paškálů přidáván i parafín, ale neměl by převážit. Právě proto záleží na solidnosti dodavatele,“ vysvětluje další z pracovnic dílny Ludmila Dudková. A její slova dosvědčuje jedinečná vůně včelího vosku naplňující všechny prostory provozovny. „Děvčata v palonínských dílnách mají zlaté ruce,“ říká nám děkan v Zábřehu P. František Eliáš, který byl před deseti lety iniciátorem vzniku svíčkové provozovny. „Také v našem farním kostele sv. Bartoloměje bude opět hořet paškál, který není z průmyslové výroby, ale je zdobený ručně, s úctou a láskou. Rád přicházím jeho tvůrkyně povzbudit a v případě pochybností i poradit s liturgickou vhodností výzdoby,“ dodává P. Eliáš. Velikonoční pracovní nápor skončil. Nyní zase přichází čas plnění objednávek svící oltářních, křestních nebo k prvnímu svatému přijímání. Také armáda si znovu objednala dar pro Pannu Marii Lurdskou – obří 25kilovou zdobenou svíci, kterou povezou účastníci letošní vojenské pouti. A od časného podzimu zase přijdou na řadu vánoční vzory. Obliba ručně zdobených svící u nás i ve světě roste. Pro charitní dílny v Paloníně je to dobrá zpráva.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou