26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Televizní Vánoce aneb z pohádky do pohádky

16. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/51 Vánoční dvojčíslo, 16.12.2008, Autor: Jan Paulas

Utíkej, kdo můžeš! Pohádkové tsunami se blíží! Po roce jsme opět vystaveni mohutné záplavě pohádek, která přichází nikoliv po vydatných deštích, ale po vydatných nákupech. Když jsme už dostatečně zabezpečeni – spíže plné a dárků na dvě almary – můžeme se konečně zakousnout do vánoční atmosféry, kterou pro nás představuje pohádkový svět.

Hlavní pohádkový souboj se opět odehraje na Štědrý den – jako by děti v ten den neměly co dělat, na co se těšit, s čím pomáhat. A tak je přikovejme k televizní obrazovce, abychom stihli zabít kapra, dobalit dárky, dodělat bramborový salát, vyluxovat jehličí pod stromkem...
První výrazný záchvěv nastane kolem poledne a přinese ho pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci (Nova v 11.25), ale hlavní přívalová vlna dorazí v pozdním odpoledni a bude to (jak říká dnešní mládež) „pěkně hustý“. Zkrátka S čerty nejsou žerty (Nova v 15.20) a s přemírou pohádek také ne. Nepřipravenou, uštvanou maminku určitě příjemně zaskočí popěvek „Rozvíjej se poupátko“ z Pyšné princezny (ČT 1 v 17.10) a vzteklému tatínkovi marně hledajícímu na ozdobeném stromku prasklou žárovečku se zase vlichotí pan král slovy: „Našli, moji rádcové, našli?“ A už je jezinka v domě, už sedí před televizí celá rodina. Zvlášť když na pohádkovou klasiku hned naváže pohádková novinka Kouzla králů (ČT 1 v 19.00) s Libuší Šafránkovou a Josefem Abrhámem v hlavní roli. Souboj mezi dvěma královstvími – hodného krále Dobromila a zlého Vladana – má však odvést pozornost od konkurence. V ten čas totiž stejná Libuše Šafránková na Nově postupně rozlouskne Tři oříšky pro Popelku (Nova v 18.45). A kdo by snad unikl oběma nahozeným pohádkovým sítím a chtěl by v klidu usednout ke štědovečerní krmi, musí odolat ještě nestárnoucímu kouzlu Jana Wericha a Vlasty Buriana v pohádce Byl jednou jeden král, která číhá za rohem (Prima v 18.00). Naopak ti, kdo se vůbec nebrání a jen se vezou na pohádkové vlně, kdo před osmou hodinou večerní ještě pořád sedí před televizí, místo aby pěli u stromečku koledy, si opravdu zaslouží stanout vedle lakomého hostinského a uslyšet z Peškových úst ono navýsost spravedlivé: Obušku, z pytle ven! (Prima v 19.45).
Vy, kdo jste ale Štědrým dnem propluli bez televizních okovů, vězte, že ještě nemáte vyhráno, i když jste osvědčili pevnou vůli. Na Boží hod vánoční sice není těžké odolat Třetímu princi (Nova v 10.45), stejně budete v tu dobu v kostele, dobrý oběd zase přebije zvědavost na to, Jak se budí princezny (Nova ve 12.10), horší už je oželet zbrusu novou pohádku s andělskou tematikou Nebe a Vincek (ČT 1 ve 13.00) a průměrným katolíkům budou činit problémy i Hrátkám s čertem (ČT 1 v 15.30). Ale pravé „peklo“ nastane večer, až vás na podmanivé notě Miloše Boka bude vábit Anděl Páně – nikoliv se Svatým otcem, ale s Ivanem Trojanem v roli anděla Petronela (ČT 1 ve 20.00). Kolik předsevzetí přijde ten večer vniveč!
Mezi těmito pohádkami číhá samozřejmě ještě celá řada dalších, ale pokud jste odolali hlavní vlně a prožili vánoční atmosféru bez pohádkového dopingu, pak už byste neměli klopýtnout ani o Dařbujána a Pandrholu (25. 12. Prima v 17.30), natož o Dívku na koštěti (26. 12. Nova ve 12.10). Trampoty vodníka Jakoubka, posledního vodníka na Třeboňsku, jsou pak už jen dodatečným, směšným pokušením (28. 1. na ČT 1 ve 13.00). Nuže, a těm, kteří prošli bez úhony až sem, nezbývá než poblahopřát k prvním bezpohádkovým Vánocům!


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou