26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Takovou událost Quebec nikdy nezažil'

1. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/27 Cyrilometodějské dvojčíslo , 1.7.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Mezinárodní eucharistický kongres na téma „Eucharistie – Boží dar pro život světa“ proběhl 16. – 22. června v kanadském Quebeku. Zúčastnilo se ho na 13 tisíc poutníků, 40 kardinálů a 200 biskupů ze 75 zemí světa. Byl mezi nimi i českobudějovický biskup Jiří Paďour, jehož jsme se zeptali na jeho dojmy.

Co vás při kongresu překvapilo?

O organizaci se staralo šest tisíc dobrovolníků a za celou dobu jsem si nevšiml, že by někdo z nich byl zamračený nebo nějak rozmrzelý. Dokonce se mi stalo, že když jsem si na ulici prohlížel mapu, obrátil se na mne neznámý člověk se slovy: „Co to hledáte? – Já vás zavezu, kam potřebujete.“ V různých situacích se to jenom mně přihodilo v Quebeku třikrát.
Jinak měl kongres v Kanadě výrazně mezinárodní charakter. Slyšeli jsme zde působivá svědectví z Asie, Evropy, Afriky. Uvedu jeden příklad za všechny: Marguerite Barankitseová z Burundi hovořila o tom, jak bylo několik členů její rodiny zabito při etnických nepokojích před 15 lety. I ona sama málem přišla o život, což ji vedlo k rozhodnutí pracovat ve jménu křesťanské víry pro smíření znepřátelených etnik. A tak začala zakládat takzvané „domy pokoje“ – zaopatřovací zařízení, kde se ona a její spolupracovníci starají o děti-sirotky z různých kmenů. Dnes je těchto dětí už 50 tisíc. Její myšlenka, že láska může přenášet i hory nenávisti, potvrzená osobním svědectvím, udělala na všechny velký dojem.

Četl jsem, že jste v Quebeku přivítali i archu Noemovu...
Archa se vyskytla na kongresech vůbec poprvé, je to nová myšlenka. Abych to vysvětlil: před rokem Svatý otec posvětil model archy Noemovy, která v Bibli reprezentovala starou smlouvu. Tato „kanadská“ archa však reprezentuje smlouvu novou a věčnou, která je spjata s eucharistií. Proto je truhla osázena ikonami s motivy ukřižování a vzkříšení.
Mezi nimi je největší ikona s Pannou Marií, protože právě Matka Páně je v liturgii nazývána archou úmluvy. Model archy proputoval v uplynulém roce 70 kanadskými diecézemi. Na každém místě, kam dorazil, se zároveň konaly katecheze v rámci přípravy na eucharistický kongres. Při procesí v Quebeku byla na arše umístěna monstrance s Nejsvětější svátostí.

Takže v Quebeku se konalo i procesí?
Ano, zúčastnilo se ho asi 12 tisíc lidí a dalších několik tisíc se postupně přidalo z ulice. Pět kilometrů jsme v průvodu ušli za tři hodiny – se dvěma zastávkami s tichým klaněním Nejsvětější svátosti. Lidé reagovali spontánně, mnozí kolemjdoucí se z úcty také poklonili – takovou událost prý Quebec nikdy nezažil.

Co vás zaujalo na projevech kardinála Tomka a papeže Benedikta XVI.?
Myšlenka papežského legáta kardinála Jozefa Tomka, že „eucharistie není něco, ale On“, mne provázela po celou dobu. Přes satelitní přenos nás při závěrečné mši oslovil také Svatý otec. Vyzval nás, abychom směle vstupovali do tajemství víry, které představuje eucharistie, a dávali se druhým do služby po Ježíšově vzoru. Takové pojetí života může znovu posílit jak lidi v manželství, tak v zasvěceném životě. Zároveň oznámil, že příští eucharistický kongres se bude konat v roce 2012 v irském Dublinu.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou