26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ta, která dokázala odpustit

25. 10. 2019

|
Tisk
|

Celé 20. století bylo dobou totalitních ideologií fašismu, nacismu a komunismu. S jejich následky – pohrdání lidskými právy, lží, nenávistí, podvody, korupčními skandály – se potýkáme dodnes. Pro svou odvahu postavit se těmto tendencím nám může být vzorem a přímluvkyní řeholní a zdravotní sestra Marie Restituta, občanským jménem Helena Kafková.

Vydání: 2019/43 Církev se modlila za misie, 25.10.2019

Příloha: Doma 43

Svátek bl. Marie Restituty Kafkové (29. října)


Pocházela ze sedmi dětí chudé rodiny obuvníka z Brna-Husovic. Narodila se roku 1894. Když jí byly dva roky, rodina se odstěhovala za prací do Vídně, kde jako dvacetiletá Helena vstoupila přes nesouhlas rodičů do ošetřovatelského řádu Františkánek křesťanské lásky. Pod řeholním jménem Restituta (latinsky „Obnovená“) pracovala v několika řádových nemocnicích a byla oceňována pro spolehlivost, pracovitost, lidskost, humor i nasazení pro pacienty.
Takových sester bylo a je samozřejmě mnoho. Důvod k jejímu blahořečení roku 1998 je její odvaha postavit se ve prospěch potřebných i navzdory nelidskému nacistickému režimu, který zavládl po připojení Rakouska k hitlerovskému Německu. Restituta svou přímostí a důsledností v obhajování víry a práva (za což si vysloužila přezdívku Resoluta – ) si v nacistech získala nepřátele. Odmítla například vyměnit Kristovy kříže na zdech pokojů za hákové. To posléze vedlo k jejímu zatčení, třináctiměsíčnímu věznění a nakonec i k popravě 30. 3. 1943. V cele smrti se starala o své spoluvězenkyně, snažila se jim ulehčit jejich stav a byla pro ně svědectvím křesťanské lásky a víry. Všem, kteří přispěli k jejímu odsouzení, ze srdce odpustila, což dosvědčují její dopisy z vězení.
Bl. Restituta bude patronkou prvního a zřejmě jediného jí zasvěceného kostela u nás, budovaného pouze z darů a příspěvků věřících v Brně-Lesné. Farnost ji považuje i za svou rodačku, protože toto sídliště je postaveno na území, které dříve patřilo do Husovic.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou