26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Synoda: méně nářku, více důvěry

13. 10. 2015

|
Tisk
|

Delegáti biskupské synody nenechali na první části pracovního dokumentu (Instrumentum laboris) nit suchou. Místo lamentací a suchopárného výčtu problémů, které ohrožují dnešní rodinný život, chtějí církvi předložit pozitivní obraz rodiny.

Vydání: 2015/42 Synoda: méně nářku, více důvěry, 13.10.2015, Autor: Martin T. Zikmund

Z připomínek biskupů vyplývá, že pracovní text pojednává problematiku rodiny příliš negativně. Synodní otcové si proto přejí, aby závěrečný dokument synody kladl větší důraz na krásu rodiny založené na nerozlučitelném manželství muže a ženy. Zatím se spíše zdá, že Instrumentum laboris podrobuje rodinu sociologické analýze a jako litanii jmenuje všechny její problémy, aniž bere v potaz pohled víry a Ježíše Krista. Z nového textu by tudíž mělo vyplynout, že církev do rodin vkládá důvěru a naději, aniž popírá jejich objektivní obtíže.
Vinu nese i církev
Také další upozornění jsou kritického i sebekritického rázu. Je-li rodina v krizi – podotýká třináct jazykových zpráv – nese na tom vinu také církev, která nebyla schopna předat víru. A zřejmě také z toho důvodu, že na rodinu pohlížela z nereálného, příliš normativního a zastaralého zorného úhlu. Synodní otcové naopak vyzývají, aby závěrečný dokument popisoval církev jako služebnici rodiny, nikoli její vládkyni.
Menší jazykové skupiny rovněž žádají, aby se závěrečná zpráva nesla v duchu výraznější jazykové svěžesti, obsahové přímočarosti, srozumitelnosti a nezatíženosti odbornými výrazy. Doporučují vykreslit krásu rodiny a manželství hojnějšími biblickými a patristickými citacemi (vůbec první odkaz na Písmo je nyní až v 39. odstavci konzultovaného textu).
Péče o nemohoucí
Připomínky synodních otců se shodují v několika zásadních bodech – požadují zmínku o teorii genderu a rizicích spojených s jejím šířením. Jednota panuje i v pastoračním přístupu k migrantům, který se má vyznačovat poskytováním práv, ale též dodržováním povinností. Více prostoru má být věnováno péči o staré a zdravotně postižené členy rodiny.
Některé skupiny vyjádřily přání, aby závěrečná synodní zpráva obsahovala příběhy z rodinného života nebo života světců, které mohou být vzorem pro dnešní věřící. Žádá se hlubší reflexe o důležitosti čistoty a citové výchovy, zejména pro mladé lidi. Synodní otcové navrhují, aby se pozorněji zvážil dopad nových technologií, zvláště internetu, na rodinný život a aby se hlouběji pojednala bioetická témata. Řádná synoda o rodině se koná ve Vatikánu ve dnech 4. – 25. října.
(mtz, ravat)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou