23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Synoda jako vzorek pestrobarevné církve

4. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/45 Stigmata, 4.11.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Třítýdenní biskupská synoda „Boží slovo v životě a poslání církve“ byla 26. října ve Vatikánu slavnostně ukončena papežem Benediktem XVI. Jedním ze synodálních otců, který se účastnil celého jednání, byl i český primas kardinál Miloslav Vlk. Zeptali jsme se ho proto na jeho bezprostřední dojmy.

Mohl byste zmínit nějaký silný zážitek z biskupské synody?

Zážitků bylo pochopitelně mnoho. Je těžké vybírat. Úžasně na mne působilo, když jsem mohl vidět celý ten amfiteátr synodální auly zaplněný nejen biskupy všech barev pleti z celého světa, ale také kněžími, jáhny i laiky, muži i ženami, a to za předsednictví papeže. Na jednom místě byl tak přítomný vzorek univerzální, celosvětové církve. A všichni mohli přispívat do společné diskuse.

Jaký jazyk byl na synodě nejvíc slyšet?
V synodální aule se vše simultánně překládalo a každý si mohl vybrat, v jakém jazyce chce příspěvky ve sluchátkách poslouchat. Hovořit se mohlo v italštině, španělštině, angličtině, francouzštině, němčině i latině. U stolů a o přestávkách bylo pak slyšet všechny možné jazyky. Záleželo na partnerech, s kterými jste hovořil...

Když jste společně slavili mši svatou, koncelebrovali jste všichni?
Společná mše synodálních účastníků se neslavila denně, ale záviselo to na ubytování, neboť asi 350 lidí nebylo možné ubytovat na jednom místě. Biskupové z různých zemí bydleli ve svých národních kolejích, řeholníci ve svých řeholních domech a další zase na jiných místech. Největší část biskupů, bylo nás asi 70, bydlela v Domě sv. Marty ve Vatikánu. V tamní kapli jsme celebrovali denně v latině, čtení z Písma se pak střídalo v různých jazycích.

Jaké problémy řeší vaši kolegové-synodální otcové ve svých diecézích a církevních provinciích?
Problémy světové církve jsou velice odlišné – od negramotnosti lidí v Africe, kterým nepomůže dát do rukou Bibli, až po nedostatky v překladech Písma. Společným úkolem je naučit lidi chápat a věřit, že Boží slovo je živé a že je to prostředek živého setkání s Kristem. Jde v zásadě o to, jak naučit lidi správně naslouchat a přijímat Boží slovo.
(Úryvek z poselství synody o Božím slovu – viz str. 3)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou