26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Švýcarská pouť s Čechy a Slováky

10. 10. 2017

|
Tisk
|

Svět je plný světců, o kterých nemáme ani potuchy, ale můžeme se na ně spolehnout stejně jako na ty naše nejznámější. Kdo třeba ví, že k patronům Švýcarska patří sv. Mikuláš (Niklaus) z Flüe (1417–1487) neboli bratr Klaus, otec deseti dětí, poustevník a mystik, který žil u Lucernu ve farnosti Sachseln a od jehož narození letos uplynulo 600 let?

Vydání: 2017/41 Do biskupské služby vstupují s lilií i mečem, 10.10.2017, Autor: Radek Gális



Poslední zářijovou sobotu se v jeho rodišti Flüeli a blízké rokli Ranft, kde v poustevně dvacet let žil, konala pouť, které se zúčastnili česko-slovenští farníci z Curychu a okolí, ale i turisté z Čech. Kromě prohlídky světcova domu, kde žil s rodinou, než odešel do poustevny, čekala poutníky i mše sv. v údolní kapli se slovenským knězem Pavlem Niznerem a českým salesiánem P. Antonínem Špačkem.
„Bratr Klaus hledal svou životní cestu, dohadoval se s Bohem, zda má odejít od rodiny a modlit se za mír ve Švýcarsku,“ připomněl při mši P. Antonín Špaček. „Možná by dnes církevní kruhy neschválily, že opustil ženu i deset dětí a odešel do poustevny. Je příkladem toho, že vztah s Bohem musí každý z nás budovat, posilovat a občas se kvůli němu i dohadovat,“ řekl P. Antonín Špaček a pozval všechny přítomné na agapé pod kapli k říčce, kolem níž vede Svatojakubská cesta.
Mezi účastníky mše byl také Ivo Tichý z Jaroměře. „Nadchlo mě, že i otec od rodiny může odejít do poustevny a stát se svatým, takže ani manželstvím se tahle duchovní cesta neuzavírá,“ svěřil se tento otec tří dětí. „A myslím si, že svatou se měla stát i jeho žena Dorota, se kterou měl deset dětí a s níž úmysl odejít do poustevny probíral,“ je Ivo Tichý zajedno se svou manželkou Janou.
Statistiky uvádějí, že loni žilo ve Švýcarsku asi 12 tisíc českých, moravských a slovenských katolíků. Jde hlavně o exulanty, kteří sem přišli po sovětské okupaci Československa v srpnu 1968, a jejich potomky. „Jsou pravidelnými návštěvníky krajanských bohoslužeb stejně jako mladí lidé, kteří sem přišli po roce 1989 za prací a studiem,“ vysvětluje P. Antonín Špaček.
Zázemí našla česká i slovenská misie v Curychu v domě s kostelem italských salesiánů. O její potřebnosti místní církev nepochybuje, a proto ji i finančně podporuje. V některých švýcarských městech se mše v češtině nebo slovenštině konají každý týden, jinde jen jedenkrát měsíčně. V Curychu, kde je koncentrace krajanů největší, mívají každý týden biblický kroužek, setkání mladých nebo bohoslužby se společnou modlitbou růžence, jako tomu bylo například před pár dny na svátek patrona země české sv. Václava.
„Několikrát do roka pořádáme víkendová setkání rodin a jednu velkou krajanskou pouť do mariánského poutního místa Einsiedeln s benediktýnským klášterem. Zde ve Fluëli-Ranft, místě, kde žil sv. Mikuláš z Flüe, vždy před Květnou nedělí pořádáme velkou postní duchovní obnovu,“ popisuje P. Špaček. Pastorace krajanů ale celoročně spočívá hlavně v osobních kontaktech a návštěvách tam, kde žijí. „Vedeme s nimi duchovní rozhovory a věnujeme se přípravám na svatby. Letos jsem na svátost manželství připravoval asi 13 mladých párů, i když svatby se konají od Prahy po Košice. Křty se ale pak už odehrávají i tady,“ usmívá se P. Špaček alias otec Antonio, který českou misii vede již 15 let.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou