23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svíce v Klatovech připomněly popravené

27. 6. 2017

|
Tisk
|

Třiasedmdesát výstřelů proměnilo malebnou mýtinu ve Spáleném lese v Lubech u Klatov na popraviště. V posledním květnovém a prvních červnových dnech 1942 tu bylo zastřeleno 73 českých vlastenců. Jejich památku připomněl pietní akt a zádušní mše sv. v Klatovech.

Vydání: 2017/26-27 Vydat se k prameni: na Velehrad, 27.6.2017, Autor: Alena Ouředníková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Plzeňská diecéze



Za každého z popravených během heydrichiády na střelnici ve Spáleném lese před 75 lety byla při zádušní mši 22. června v klatovském arciděkanském kostele zapálena svíčka. Snímek Jiří Strašek
U lesního památníku, vybudovaném na místě někdejších poprav, se 22. června sešli představitelé města Klatovy v čele se starostou Rudolfem Salveterem, zástupci Armády ČR a Policie ČR. Církev zastupoval vojenský kaplan P. Tomáš Mlýnek, který poté celebroval zádušní bohoslužbu v kostele Narození Panny Marie v Klatovech. „Jezdím na toto místo každý rok fotografovat a vždycky tu prožívám značně tísnivé pocity. Nemohu se zbavit představy, jak asi bylo těm padesáti sedmi mužům a šestnácti ženám, když se tady kodrcali na korbě náklaďáku na smrt,“ svěřil se fotograf Jiří Strašek.
Květiny byly na památku 75. výročí nacistického vraždění v období tzv. heydrichiády položeny také v klatovské Singrově vile, někdejším sídle gestapa, a na klatovském hřbitově, kde jsou umístěny schránky s popelem popravených. V kostele pak bylo připraveno při zádušní mši 73 svíček, které byly při čtení jmen zastřelených, kteří pocházeli nejen z Klatovska, ale i z jižních Čech, postupně zapalovány.
Řádění nacistů na Klatovsku dokumentuje i výstava v bývalé vězeňské kapli v budově klatovského soudu s názvem „Spálený les 1942“. Přístupná je do 3. července v sobotu a v neděli.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou