12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Světlo z Betléma už je na cestě

4. 12. 2018

|
Tisk
|

Symbolický plamínek zapálil v uplynulém týdnu v jeskyni Narození Ježíše Krista v Betlémě zástupce všech skautů světa, jedenáctiletý Niklas Lehner z Horního Rakouska.

Vydání: 2018/49 Adventní věnec zve k modlitbě, 4.12.2018, Autor: Václav Štaud


Jubilejní třicáté vítání Betlémského světla v Evropě se letos neodehraje ve Vídni. Skauti ho převezmou a do svých zemí, krajů a měst rozvezou ze starobylého Lince. Tam totiž celá novodobá tradice, spojená s hornorakouskou veřejnoprávní stanicí ORF, v roce 1988 začala.
Slavnostní ekumenická bohoslužba proběhne 15. prosince v linecké katedrále – Mariendomu. Odtud plamínek odvezou čeští skauti do Českých Budějovic, odkud pak zamíří skautští kurýři s Betlémským světlem nejdříve do Prahy, pak do Olomouce a Brna. A v neděli 16. prosince světlo slavnostně předají do rukou biskupů: v Brně na Petrově v 9 hodin, v Praze u Sv. Víta a v Olomouci u Sv. Václava v 10 hodin. Na vybraných poštách těchto tří měst bude také možno v předvánočním týdnu získat příležitostné razítko s motivem Betlémského světla.
Rozvezou ho vlakem
„Skauti a skautky rozvezou světlo ve vlacích do celé České republiky a další šíření z jednotlivých stanic pak záleží na místních podmínkách. Bývá zvykem jej uchovávat na farách, obecních úřadech, ale i ve skautských klubovnách a u dobrovolníků. Zájemci si pro ně mohou přijít sami nebo – zejména ti starší – nás mohou požádat o jeho přinesení domů,“ vysvětluje člen rady skautského střediska Duha v Brně Česlav Ulrich. Sám se na rozdávání Betlémského světla podílí už víc než dvacet let. „V naší farnosti zájem o světlo každým rokem roste. Do kostela i na dalších pět míst přišlo loni při jeho rozdávání už více než pět set rodin. A víme, že mezi domky – stejně jako ve vysokých panelácích – se pak mírový symbol šíří dál mezi sousedy. Spojuje tak křesťany s nevěřícími a je viditelným prostředníkem Boží lásky ke všem,“ zdůrazňuje Česlav Ulrich.
Více o putování Betlémského světla, včetně jízdních řádů, lze nalézt na www.betlemskesvetlo.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou