26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Světec, který uměl bouchnout do stolu

22. 9. 2015

|
Tisk
|

TV Noe připravila pro papeže Františka překvapení: při jeho zářijové návštěvě americké Filadelfie mu bude promítnut nový dokumentární film o Janu Nepomuku Neumannovi z dílny Studia Telepace. Hovořili jsme s režisérem ŠTĚPÁNEM J. LANKOČÍM.

Vydání: 2015/39 Papež zlepšuje vztah Kuby a USA, 22.9.2015, Autor: Karolína Peroutková

Příloha: Perspektivy 39



Těch filmů bylo natočeno víc. U nás je asi nejznámější snímek režisérky Lazarové Ve stopách Jana Nepomuka Neumanna. Všechny ty filmy se ale věnují především Neumannovu působení v Americe. My jsme si však vzali k srdci slova jeho životopisce P. Pavla Lišky, který říká, že Neumann sice strávil polovinu života v Americe, ale tu první prožil v Čechách. A nebýt pevných základů, které získal doma, zřejmě by nedokázal nic z toho, co pak dělal v Americe. Už při přípravě dokumentu, když jsem procházel dostupné prameny, jsem si všiml řady protichůdných informací o světcově postavě. Některé dokonce působily bájně, až pohádkově.
Třeba sám Neumann ve svém životopise uvádí, že se narodil na Velký pátek. Některé prameny tvrdí, že jeho otec přiběhl po velké mši o Velkém pátku oznámit, že má syna. Rozpor je už v tom, že i před liturgickými reformami se na Velký pátek mše nesloužila. A dnes dokážeme také spočítat, že den, kdy se Neumann narodil, s jistotou Velký pátek nebyl.
Určitě ne. Všechno, co uvádíte, je pravda. Spíš jsme se snažili sejmout z něj „kýčovitou auru“. Ukázat jeho lidskost, včetně špatných vlastností, a tím ho divákovi víc přiblížit. Chtěli jsme zdůraznit, že světec není nadčlověk, ale žije úplně stejně jako my. Umí třeba bouchnout do stolu. A to on opravdu uměl. Až při cestě po USA jsem si uvědomil, co všechno dokázal s takovou povahou vybudovat. V Americe se dodnes odvolávají na jeho liturgické normy. Byl autorem stále platného katechismu a potažmo zakladatelem systematického školství.
Nejenom deník. Neumann po sobě zanechal spoustu písemností, z nichž jsme mohli čerpat. Deník Mon Journal je ovšem unikátní. Psal si ho od školních let až do biskupského svěcení. Jedinečný je však i tím, že ho psal většinou ve francouzštině, která byla v době josefinismu něčím jako „církevně zakázanou řečí“. Chtěl tedy, aby si jeho osobní zápisky nikdo nepřečetl? Nebo doufal, že si je přečte někdo, kdo je nejméně tak vzdělaný jako on sám?
Krásně jste odpověděla přímo v otázce. To by mohlo být motto filmu. Už při přípravě jsem si řekl, že nechci divákovi předkládat ucelený historický pohled ani psychologickou charakteristiku Neumannovy osobnosti. Mám rád filmy, které nabádají k přemýšlení a do ničeho diváky nenutí.
Film Američanům ukázal pár novinek ze světcova života. Pro tamní katolíky byly některé věci nepochopitelné, až šokující, a měli jsme jim proto co vysvětlovat. Například nemohli pochopit, jak Neumann mohl ještě jako klerik kázat na poutním místě v Chrobolech. Pochopili jsme, že v Americe není možné, aby pouť vedl nekněz.
Nedávno jsem četl, že papež se už pětadvacet let nedívá na televizi. Takže nevím, stane-li se tento film výjimkou. Každopádně jeho promítání je oficiální součástí jeho návštěvy ve Filadelfii, tedy v působišti biskupa Neumanna a dnes také v místě Světového setkání rodin. Jestli ho tedy uvidí, doufám, že se mu líbit bude. Protože právě dnešní papež se chce více přiblížit lidem i ve svých slabostech. Stejně jako Neumann.
Prozatím jen v Americe. Ale český divák se může těšit na rozšířenou verzi, která bude uvedena v TV Noe snad v příštím roce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou