16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Švédské ledy se po staletích pohnuly

8. 11. 2016

|
Tisk
|

O katolické církvi se v zemi tří korunek nikdy v novodobé historii nemluvilo tolik jako v souvislosti s papežovou návštěvou. Ta přinesla ekumenickým vztahům nové impulsy.

Vydání: 2016/46 Svatý Martin, podzimní svatý, 8.11.2016, Autor: Martin T. Zikmund



„Apelujeme na všechny luterské i katolické farnosti a komunity, aby byly odvážné a tvořivé, radostné a plné naděje a nadále se nasazovaly v tomto velkolepém dobrodružství, jež nás čeká,“ stojí v prohlášení, které podepsali předseda Světové luterské federace Munib Younan a papež František v luterské katedrále v Lundu 31. října 2016. „Semkněme se ve víře v Krista, společně se modleme, vzájemně si naslouchejme, žijme Kristovu lásku ve vztazích nás, katolíků a luteránů, a otevírejme se moci Trojjediného Boha,“ pokračuje prohlášení, kde se hovoří i o „duchovní žízni a hladu našeho lidu být jedno v Kristu“. Vybízí k posílení teologického dialogu, ale i společné služby potřebným.
Švédská média o papeži a katolické církvi referovala nejen analýzami, reportážemi, živým vysíláním, ale vznikly o ní i nové dokumentární filmy. Svatý otec podle Charlotty Smeds, vedoucí skandinávské redakce Vatikánského rozhlasu, sklidil ve Švédsku úspěch ještě předtím, než sem vůbec přijel. A vlastní návštěva to jen potvrdila. Fotografie, kterak se papež objímá s představiteli luteránů, obletěla svět. Stejně jako jeho vstřícná slova o Martinu Lutherovi a jeho tázání se po Božím milosrdenství. „Otázka správného vztahu k Bohu je vskutku rozhodující otázkou života. Jak známo, Luther tohoto milosrdného Boha objevil v dobré zvěsti vtěleného, zabitého a vzkříšeného Ježíše Krista.“
Nový zázrak Ducha Svatého
Poté, co se papež a další účastníci ekumenické bohoslužby přemístili z Lundu do Malmö, konala se zde dvě setkání na stadionech. To první, ekumenické, se uskutečnilo v zaplněné hokejové aréně místního klubu Malmö Redhawks (kapacita 10 tisíc návštěvníků). S katolíky se pak papež sešel při bohoslužbě na Slavnost všech svatých na fotbalovém stadionu Swedbank (15 tisíc lidí). V obou případech šlo i mimořádnou duchovní událost. Již zmíněný biskup Younan, který je palestinské národnosti, uzavřel ekumenické setkání slovy: „Dnes v Lundu a v Malmö zažíváme nový zázrak Ducha Svatého podobný tomu, jaký prožili učedníci v mém rodném městě Jeruzalémě před dvěma tisíci lety. Děkujeme Trojjedinému Bohu, že směřujeme od konfliktu ke společenství.“ Mše sv. s místní katolickou komunitou, která sestávala z 10 % všech katolíků žijících ve Švédsku, se nesla v duchu rozjímání nad blahoslavenstvími a papež ji nazval „slavností svatosti“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou