26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatý otec přijal koledníky

5. 1. 2016

|
Tisk
|

Spolek svatého dětství

Vydání: 2016/2 My tři králové jdeme k vám, 5.1.2016, Autor: Martin T. Zikmund

Jejich zástupci se vypravili za Svatým otcem do Říma na novoroční bohoslužbu. Když dvanáctiletí Charlotte a Ulrich s desetiletým Stefanem předávali v historických kostýmech papeži obětní dary, překvapilo je, že je oslovil jejich vlastními jmény. 

Takzvaní Sternsinger, „zpěváci betlémské hvězdy“, jak je nazval sám František, tentokrát přijeli z eichstättské diecéze a přivezli papeži truhličku s několika desítkami velmi osobních dopisů od německých dětí.

Petrův nástupce po první novoroční modlitbě Anděl Páně poděkoval veřejně dětem a mladým lidem v Německu i Rakousku, že jim nejsou lhostejné osudy jejich vrstevníků v jiných částech světa. Po papežském požehnání na svatopetrském náměstí malí koledníci navštívili byty krajanů - německých kuriálních kardinálů Müllera a Kaspera, aby je křídou označili doporučenou značkou pro letošní rok „20C+M+B16“.

Ještě nedospělá zakladatelka

Německé misijní dílo Sternsinger je světově největší iniciativou, organizovanou samotnými dětmi pro jiné děti v nouzi, a výnos jeho tříkrálové sbírky je rok od roku úspěšnější - letos je věnován potřebným dětem v Bolívii.  

Kořeny této charitní akce sahají až do poloviny 19. století, kdy v Cáchách z popudu teprve patnáctileté dívky Augusty von Sartorius, dcery z blahobytné lékařské rodiny, vznikl první (1846). Jeho zakladatelka si později zvolila řeholní život, ale její dílo pokračovalo. Roku 1922 je papež Pius XI. povýšil na „papežské misijní dílo“ a o několik desetiletí později (1959) byla zahájena tříkrálová sbírka, pořádaná společně se Svazem německé katolické mládeže. Získala takovou pověst, že byla nedávno zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou