26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatojakubský kostel má nový kříž

1. 12. 2015

|
Tisk
|

Kutnohorský arciděkan Jan Uhlíř požehnal nový kříž pro kostel sv. Jakuba v Kutné Hoře. Ozdobí věž chrámu. Po její opravě.

Vydání: 2015/49 Papež František v srdci Afriky, 1.12.2015, Autor: Lukáš Peška

Příloha: Diecézní zpravodajství - Královehradecká diecéze

Požehnání se novému kříži dostalo o slavnosti Ježíše Krista Krále. Na věž, která je v současné době rekonstruována z Norských fondů v rámci projektu Obnova a rehabilitace kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře – památce UNESCO, se kříž dostane až na samém konci oprav. Kříž je zhotoven podle návrhu architekta Norberta Schmidta, který je mimo jiné autorem schrány na ostatky P. Josefa Toufara. Kříž bude umístěn v kostele k prohlédnutí až do té doby, než se bude moci vyzvednout na vrchol věže.
Proměna v nástroj světla
„Nový kříž pro věž kostela sv. Jakuba by měl podtrhnout církevní, kulturní a městotvorný význam této prvořadé památky Kutné Hory. Jeho tvar je proto archetypální, nadčasový, sebejistě pevný, ale v materiálovém řešení a výtvarném pojetí zároveň zpřítomňuje naši dynamickou současnost a její technické a umělecké možnosti. Návrh sleduje radikální odhmotnění kříže, jeho proměnu v nástroj světla,“ popsal autor Norbert Schmidt a doplnil, že bok je z broušeného nerezu, největší sešikmené plochy na čelech z leštěného nerezu a samotný tenký kříž, který vznikl uprostřed, je pozlacen plátkovým zlatem. Tento tenký „vkreslený“ zlatý kříž bude tak vyrůstat jako zhmotněný sluneční paprsek z historické kostelní báně.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou