26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatí vítězí nad Halloweenem

31. 10. 2017

|
Tisk
|

Farnost Velké Hamry poprvé pořádala Holywins – společenství a průvod svatých.

Vydání: 2017/44 Žehnání nové redakce KT, 31.10.2017, Autor: Jana Michálková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Litoměřická diecéze



Průvodem svatých si děti a dospělí ve Velkých Hamrech o víkendu připomněli první listopadové svátky – slavnost Všech svatých a vzpomínku na zemřelé. Farnost poprvé uspořádala odpolední slavnost – u nás netradiční – Holywins (Svatí vítězí), aby připomněla ty, co se zasloužili, obětovali, a třeba i sami sebe obětovali pro druhé.
Děti přivedly kamarády
„První dny listopadu vzpomínáme na naše drahé zemřelé. Dnes je ale zvykem slavit místo Dušiček duchy. Spíš než osobnosti, které už odevzdaly zemi svá těla, se prezentují vlastně strašidla. My jsme to zkusili trochu jinak. Listopad přece začíná slavností Všech svatých, a ti by nám měli připomínat kladné vzory. A to jak jejich život, tak i jejich smrt,“ vysvětluje duchovní správce farnosti P. Pavel Ajchler.
A tak děti přivedly své kamarády, zdejší konvertité pozvali své přátele a jejich děti, takže tu vedle farníků byli i lidé nevěřící. Zájem byl značný. Odpovídající oděv i bližší informace o světcích, aby se mohli v pár větách představit, si nakonec připravilo dvacet dětí a deset dospělých. Setkání probíhalo nejprve na faře, kde P. Ajchler a Dalibor Stibůrek, který má zájem být pokřtěn, vítali coby sv. Jan Pavel II. a sv. Petr české světce: Ludmilu, Anežku, Václava a další obyvatele nebeského království. Po každém z jednotlivých představení následovaly litanie ke svatým i společné zpívání, nechybělo ani slovo pozvaného kněze P. Josefa Jaroše, saletina z farnosti Bozkov.
Z fary do kostela na mši svatou pak průvod prošel sídlištěm. „Zpívali jsme, nesli lucerničky… Téma o svatých jsme rozvíjeli i v kostele, a ještě jsme se s dětmi naučili nějakou tu píseň,“ říká P. Ajchler.
Ohlasy na Holywins ve Velkých Hamrech jsou velmi povzbudivé. Cílem těchto aktivit je podle slov P. Ajchlera šíření Božího slova a evangelizace v oblasti, která je od víry po mnoho desetiletí vzdálená. „Pomáhá nám nepochybně modlitba a častá adorace Nejsvětější svátosti. Máme v plánu další duchovní obnovy, a pokud se nám podaří založit hudební kroužek dětí, bude to znamenat další vystoupení a obohacení liturgie,“ poukázal. Hybnou silou těchto aktivit je sestra Johana, Polka z Vratislavi s misionářským posláním, která ve farnosti působí již druhým rokem. Je v kontaktu se zdejšími dětmi, které ji mají rády.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou