26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svátek fotbalu, nebo špinavá hra?

7. 6. 2016

|
Tisk
|

Svátek fotbalu. Za pár dní se ve Francii začnou potýkat nejlepší evropské týmy v nejpopulárnějším sportovním odvětví na zeměkouli. Mistrovství Evropy ve fotbale začíná!

Vydání: 2016/24 Noc kostelů v tramvaji i při lití zvonu, 7.6.2016, Autor: Aleš Palán


Na šampionát se probojovali i čeští fotbalisté, což lze pochopitelně pokládat za úspěch, ačkoliv je třeba podotknout, že díky rozšířenému počtu účastníků se o titul utká zhruba polovina všech evropských fotbalových federací. Česká reprezentace mezi favority nepatří, divák ale o ME neztratí zájem, ani kdyby naši neuspěli. Bude nač se dívat.
Dlouho očekávaná událost, která přesahuje hranice samotného sportu, se ovšem letos neodbývá jen ve slávě a blyštivé nádheře jako v minulých letech. Problém je v samotném fotbalu, tedy v lidech, kteří sedí v jeho vedení. S nedůvěryhodností se český fotbal potýká dlouhodobě, jak o tom mluví v našem rozhovoru sportovní historik Miloslav Jenšík, ale ani mezinárodní fotbalová scéna není čistá.
Zatímco před čtyřmi nebo osmi lety vycházely k šampionátu monografie oslavující krásnou hru, nejaktuálnější kniha mapující pozadí FIFA (Mezinárodní fotbalové federace) se jmenuje příznačně Špinavá hra. Dlouholetý šéf světového fotbalu Sepp Blatter čelí totiž podezření z korupce. A není v tom sám, co vysvětlovat má i Michel Platini – po podezření z přijetí úplatku a zákazu činnosti ze strany etické komise FIFA rezignoval na pozici šéfa EUFA (Unie evropských fotbalových asociací). V čele organizace, která pořádá nejen ME ve fotbale, ale i Ligu mistrů a další „zlatonosné“ soutěže, tak stanul španělský činovník Ángel María Villar. Fotbalová veřejnost od něj očekává očistu zákulisního dění kolem evropského fotbalu.
Řada fotbalistů, kteří vyběhnou na zelené trávníky, je věřících. Mnoho hvězd se při příchodu na hřiště či po vstřelení branky pokřižuje, jihoevropské týmy mají k dispozici sportovního kaplana, fotbalisté navštěvují bohoslužby. Mezi sportovci ale neuvidíme jen křesťany, minimálně v tureckém, francouzském a německém týmu se setkáme také s muslimy.
Na veřejné vyznání víry jsou fanoušci zvyklí především od jihoamerických fotbalistů, jako je Messi, Neymar („Život má smysl jen tehdy, když naším nejvyšším ideálem je sloužit Kristu.“), David Luis, Kaká... Také italští či španělští reprezentanti bývají většinou křesťané.
Nedá se bohužel říci, že tam, kde je víra živější, je fotbal čistší. Vyprávět by o tom mohl i nejlepší český fotbalista moderní doby Pavel Nedvěd, který se ke křesťanství otevřeně a dlouhodobě hlásí. Někdejší Fotbalista Evropy je spjat zejména s Juventusem Turín, tedy s týmem, kterému bylo v roce 2006 prokázáno ovlivňování zápasů, byly mu odebrány mistrovské tituly a sestoupil do nižší soutěže. Turín nebyl v korupční aféře sám, týkala se i dalších italských velkoklubů.
O lidech ve vedení fotbalových asociací fanoušci nejednou mluví jako o těch, kteří jim „ukradli fotbal“. Milovaná hra je však opět přitáhne k obrazovkám. Všichni budou přát úspěch svým barvám. To největší přání by ale všichni měli mít společné: špinavou hru očistit a tím vlastně zachránit.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou