26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sv. Valentin na Vyšehradě

8. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/8 Stárnutí a podzim života, 8.9.2004, Autor: Zuzana Burdová

Svátek zamilovaných mohli i letos návštěvníci pražského Vyšehradu strávit přímo ve společnosti sv. Valentina. Ostatky tohoto světce totiž vlastní Vyšehradská kapitula, která vloni založila tradici pouti. Bohoslužbu, při níž lopatka patrona zamilovaných zaujala čestné místo před hlavním oltářem, celebroval P. Daniel Herman.

V promluvě připomněl úlohu, kterou svatý Valentin sehrál v dějinách křesťanství. Ve třetím století tento biskup, přes císařský zákaz zásnub a svateb na území Říma, tajně oddával zamilované páry a mužům radil, aby neopouštěli své ženy a neodcházeli do válek. Tím si vysloužil mučednickou smrt, kterou si právě 14. února připomínáme. 'Svatý Valentin nepatří mezi světce, kteří jsou známí. Do konce 70. let jeho jméno nebylo uvedeno v celocírkevním liturgickém kalendáři, ale jeho poselství o tom, že láska je silnější než nenávist, se jako živá štafeta předává z generace na generaci,' řekl P. Daniel Herman.

Párů, držících se za ruce, pro které byla bohoslužba určená především, nepřišlo do baziliky sv. Petra a Pavla mnoho. Láskyplný vztah tu reprezentovali spíše rodiče s dětmi, kterých tu bylo znatelně více, než bývá zvykem.

P. Daniel Herman představuje ostatky sv. Valentina, které zaujaly místo před hlavním oltářem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou