26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sv. Ludmila odcestovala z Česka do Moskvy

26. 9. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/39 Sv. Ludmila odcestovala do Moskvy, 26.9.2012, Autor: Jiří Prinz

Novou sochu významné české světice svaté Ludmily mohou od minulého týdne nalézt věřící i návštěvníci chrámu sv. Nikolaje přímo uprostřed ruského hlavního města.

Český stát ji ruským pravoslavným věřícím věnoval jako projev přátelství.„Považuji to za jeden z nejvýznamnějších počinů ve své kariéře. Mít sochu v centru Moskvy je pro mě veliká pocta,“ říká autor díla, akademický sochař Michal Moravec. Práce na dvouapůlmetrovém díle, k němuž ještě přísluší více než metrový podstavec, mu podle vlastních slov zabrala osm měsíců života. Za materiál si zvolil hořický pískovec. „Kámen jsem měl kvalitní, ale pro ztvárnění svaté Ludmily bylo nejdůležitější pochopit co nejlépe její osobnost. Studiu jejího života jsem proto věnoval opravdu hodně času,“ upozorňuje umělec, pro něhož není práce s náboženskými motivy žádnou novinkou. „Je to nádherná a široká tematika a mám k ní hluboký vztah. Právě nyní například pracuji na reliéfu Panny Marie Sněžné, který bude na schráně – v ní budou umístěny ostatky františkánských mučedníků, jejichž blahořečení nás za nedlouho čeká,“ vysvětluje.

Babička svatého Václava svatá Ludmila je první světicí slovanského původu a v Rusku se těší mimořádné úctě. Mnoho Rusů ji dokonce ještě donedávna považovalo za ruskou kněžnu. Jméno české patronky také nosí mnoho Rusek, a tak není náhodou, že český stát věnoval ruské pravoslavné církvi právě její sochu. „Nápad vytvořit sochu svaté Ludmily se zrodil zhruba před rokem, když jsem měl výstavu v Českém domě. Tehdy přišla řeč na to, že by bylo dobré vytvořit sochu svaté Ludmily, a sice právě pro její oblibu mezi Rusy,“ objasňuje Michal Moravec. Vyvrací tak spekulace, že je socha věnovaná Moskvanům gestem vůči pravoslavné církvi po skandálu s dívčí skupinou Pussy Riot, či dokonce reakcí na nedávné výroky premiéra Petra Nečase o škodlivosti podpory této skupiny českým obchodním zájmům.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou