26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Středoafrická republika – nové střety

10. 11. 2015

|
Tisk
|

Po roce relativního klidu Středoafrickou republiku (SAR) opět zachvátilo násilí. Platí to i pro jihozápadní část země, kde působí mírová mise OSN MINUSCA.

Vydání: 2015/46 25 let práce pro mládež, 10.11.2015, Autor: Alena Scheinostová

„V posledních týdnech se začala rapidně zhoršovat situace i v této stabilizovanější zóně, na trase z metropole Bangui přes město Bouar do Kamerunu. Polovinu této osy ovládá domácí milice Antibalaka, která tu bezostyšně rabuje, zejména kamiony s potravinami a ostatním zbožím včetně humanitární pomoci. Mezi Bouarem a kamerunskou hranicí zase řádí bandy lupičů, kteří využívají situaci k olupování obchodníků, případně misionářů,“ vylíčil KT misionář ze stanice v Bouaru P. Vojtěch Kohut OCD.
Rok 2014 znamenal pro SAR období násilných střetů mezi žoldáky z organizace Séléka, jež stála za posledním vládním převratem z roku 2013 a kterou spíše podporovali menšinoví středoafričtí muslimové a místní domobrany Antibalaka. Živelné vraždění a rabování polevilo až po odsunu velké části muslimského obyvatelstva do sousedních zemí. V zemi jsou trvale přítomny mezinárodní vojenské jednotky.
Z misie uprchlický tábor
„I když je situace klidnější, latentně tu napětí stále zůstává. Přestalo se sice otevřeně bojovat, stačí ale jen malá rozbuška, a spustí se to nanovo,“ komentovala poměry v SAR na konci září Ludmila Böhmová z neziskové organizace SIRIRI, jež v chudé africké zemi realizuje několik projektů. V posledních zářijových dnech byla v Bangui přepadena věznice a osvobozeno několik set vězněných včetně rebelů zadržených po státním převratu v roce 2013. V metropoli, která doufá v prosincovou návštěvu papeže Františka, rostou barikády, ruší se mezistátní lety a lidé utíkají z domovů. „V hlavním městě se takřka neustále vyskytovaly ojedinělé případy násilí – už proto, že i po odsunu muslimů ze země tu zůstala početnější muslimská enkláva. Po několika brutálních napadeních ze strany Antibalaky i civilního obyvatelstva však začali muslimové vypalovat celé městské čtvrti,“ varoval v minulém týdnu P. Kohut.
Ohrožené civilní obyvatelstvo nezřídka hledá ochranu na katolických misiích, ty však samy nejsou bezpečné. „Bezprostředně je ohrožen náš konvent v Bangui, ve čtvrti Bimbo, poněvadž se nachází právě na trase ničivého postupu místních muslimů. Už v předchozím období se na tamní misii vytvořil uprchlický tábor, koncem loňského roku a v první polovině toho letošního se pak naši spolubratři v Bangui radovali, že se alespoň někteří lidé vracejí do původních domovů. V těchto dnech se ale nejen pozemek misie, nýbrž i samotný klášter včetně kostela zaplnily novými uprchlíky a obáváme se, že tentokrát se jen tak nevrátí – mj. proto, že muslimové většinu domů v napadených čtvrtích vypálili,“ ilustroval P. Kohut.
Útočiště na misii v Bimbo hledají všichni, kdo obývali napadené čtvrti (bez ohledu na náboženské vyznání), tedy několik tisíc osob, o něž se karmelitáni starají s částečným přispěním několika humanitárních organizací. „Ostatní naše misie – Baoro, Bozoum, Bouar a Yolé jsou zatím mimo ohrožení, ale jistotu bezpečí nelze garantovat ani tam, neboť poměry jsou opravdu napjaté a křehké a mohou se rychle vyhrotit,“ vzkázal P. Kohut. Počet osob, které v souvislosti s krizí od roku 2013 musely v SAR opustit domovy, odhaduje OSN na takřka půlmilion, což znamená celou pětinu středoafrického obyvatelstva.
Svou návštěvu, plánovanou na poslední listopadové dny, papež František zatím nezpochybnil. Při jedné ze svých nedávných promluv však důsledně vyzval bojující skupiny, aby „ukončily spirálu násilí“.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou