26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Středisko pospolitosti pro pražské Jižní Město

30. 8. 2005

|
Tisk
|

Na pražském Jižním Městě by měl do dvou let vyrůst nový kostel s rozsáhlým zázemím pro místní farnost i širokou veřejnost. Budování Komunitního centra Matky Terezy na okraji centrálního parku největšího sídliště v České republice zahájil o poslední srpnové sobotě položením a poklepáním základního kamene kardinál Miloslav Vlk a řada dalších osobností. Samotný základní kámen požehnal už papež Jan Pavel II. při své třetí návštěvě České republiky v roce 1997. 

Vydání: 2005/36 Nebudeme-li jako děti, 30.8.2005, Autor: Hedviga Hennelová

Pražský arcibiskup během krátkého obřadu zdůraznil, že církev nechce být ghettem, nechce vládnout, ale sloužit - a tento záměr vkládá i do plánovaného centra. „Nebudeme stavět jen pro sebe, ale vycházíme vstříc sociálním, hodnotovým i duchovním potřebám tohoto sídliště,“ uvedl kardinál Vlk, který společně s primátorem Prahy Pavlem Bémem převzal nad projektem záštitu. Střediskem pospolitosti nazval budoucí centrum textař a podnikatel Michal Horáček, který projekt podporuje. K položení základního kamene se připojil i ministr kultury Vítězslav Jandák, který vyjádřil naději, že se „na toto místo znovu vrátí duchovno a kultura“. Proti výstavbě centra během slavnostního aktu vystoupili s transparenty iniciátoři petice za zachování centrálního parku v současné podobě.

Prostřednictvím své nabídky programů chce komunitní centrum mj. usilovat o posílení společenského života na Jižním Městě. Otevřené dveře by tu měli najít všichni zájemci. Právě proto byla za patronku centra vybrána Matka Tereza z Kalkaty, která se stala vzorem lásky a soucitu s lidmi bez ohledu na postavení a vyznání. Chrám, který v Praze vyroste, bude prvním zasvěceným Matce Tereze v České republice. Součástí komplexu, jenž se stane největším svého druhu v Česku, bude kromě kostela také víceúčelový společenský sál, klubovny, mezigenerační prostor, byt pro kněze a podzemní parkoviště. Kostel Matky Terezy bude mít 75 míst k sezení a díky posuvným stěnám se bude moci snadno propojit s multifunkčním sálem, čímž vznikne liturgický prostor s 330 místy k sezení. K dispozici by mělo být také otevřené hlediště pro stejný počet lidí. Samotná kostelní věž by měla převyšovat okolní paneláky.

Rozpočet stavby činí přibližně 100 milionů. Stavbu už na podzim zahájí chodovská farnost svatého Františka z Assisi spolu s pražským arcibiskupstvím. Dokončení komunitního centra plánují na květen 2007.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou