26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Stmelujeme společenství, ulevujeme hospodyňkám

2. 3. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/10 Alois Jirásek, 2.3.2010, Autor: Václav Štaud

Farnost Třešť, jako mnoho jiných, pravidelně oživuje svoje společenství pořádáním farních dnů. Většinou probíhají v letních měsících, loni to bylo v červenci u příležitosti zdejší primice P. Jana Krbce. Letos se ale farní den uskutečnil už v polovině mrazivého měsíce února. Věřící v Třešti totiž chtěli oslavit nedávné sedmdesátiny svého rodáka, plzeňského biskupa Františka Radkovského – a jeho kalendář ukázal tento termín jako nejvhodnější.

Při slavnostní bohoslužbě je kostel sv. Kateřiny hodně zaplněn. Přítomní pozorně naslouchají povzbuzujícím slovům biskupa Radkovského, který mimo jiné říká: „Řada lidí si myslí, že za peníze jde koupit úplně všechno. Přesto nejsou šťastnější než dříve, stále hledají, snaží se proniknout k hodnotám duchovním. A úkolem nás křesťanů je dávat dobrý příklad, vlastním životem svědčit o živém Bohu a jeho lásce.“ Následuje společný oběd v místním kulturním domě. „Tato hostina se nám už řadu let osvědčuje,“ říká zdejší duchovní správce P. Tomáš Caha. „Nepřijde příliš draho, a přitom umožní účast celých rodin. A odpočinek hospodyňkám, které jsou během roku uvězněny ve svých kuchyních.“ Při kávě, čaji a neuvěřitelném množství cukroví se pak společenství po celé odpoledne dobře baví, v sále to hučí jako ve včelím úle. Zábavu přeruší nejdříve obsáhlá přednáška biskupa Radkovského o Turínském plátně, po ní následuje živá beseda a pak koncert dvou farních rytmických schol. „Takové akce farnost stmelují, lidé mají na sebe čas, navíc se vždy nějak poučíme. Často padne i zajímavý nápad, co bychom mohli v našem společenství dělat jinak a lépe,“ hodnotí P. Caha. „Jak vidíte, farnost nám funguje,“ směje se Eva Kokejlová, plná dobré nálady i přes to, že má s organizací slavnosti hodně práce. Právě odeslala mládež s několika zbývajícími řízky a krabicí cukroví na faru. „Nebojte se, všechno se využije. V úterý se například sejde naše první manželské společenství – je nás v něm sedm párů,“ sděluje paní Eva. Další z pořadatelek, Hana Hartlová, si zase pochvaluje: „V Třešti se mi líbí, jakou pozornost věnuje farnost dětem. Když mají pod střechou farní klubovny a herny možnost společné zábavy a mají tam slušné kamarády, nemusíme se o ně bát.“ Ženám pomáhá zástupce dalšího manželského společenství Tomáš Snížek: „My se také scházíme jednou za dva týdny. Letos jsme k modlitbám přidali četbu z myšlenek P. Kubíčka a jsme rádi, že mezi nás chodí i pan farář. Vždy dokáže v pravou chvíli dobře poradit a povzbudit,“ chválí Tomáš Snížek a dodává, že letos jejich „kostelní parta“ už určitě nezůstane u slibů a začne si konečně také protahovat tělo v přírodě – tak jako to už dávno dělají zbývající dvě třešťská společenství. Pak se v sále znovu přihlásí o slovo biskup Radkovský: „Než se rozejdeme domů, všechny vás žádám ještě o jednu modlitbu. Poprosíme Matku Boží o ochranu pro nového pražského arcibiskupa Dominika a také pro vašeho brněnského biskupa Vojtěcha, protože je to dnes právě dvacet let, co byl Svatým otcem jmenován do svého úřadu. Pamatujte na svého biskupa pravidelně, věřte, že každý z nás biskupů vaše modlitby velmi potřebuje,“ zdůrazňuje František Radkovský.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou