26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Startuje web pro katechety

31. 10. 2017

|
Tisk
|

Církevní školství bylo jedním z hlavních témat plenárního zasedání biskupů, které se v Praze konalo minulý týden. Po jeho skončení oznámili vznik internetového portálu katecheze.cz pro katechety.

Vydání: 2017/44 Žehnání nové redakce KT, 31.10.2017, Autor: Tomáš Kutil


Portál připravuje Katechetická sekce ČBK, spustí ho na začátku adventu. Každý katecheta si na něm bude moci vytvořit přihlašovací údaje a skrze ně se dostane k mnoha materiálům. „Katecheti budou na portál moci i sami přispívat. Každý text ale projde recenzním miniřízením. Pokud někdo bude přispívat pravidelně, bude moci dostat i malé finanční ohodnocení,“ popisuje P. Mariusz Kuźniar z Katechetické sekce ČBK.
Portál má být podle něj neustále rostoucí zásobárnou materiálů, které bude možné využít při výuce ve škole i při katechezích na farách. Jde o tematické celky, prezentace, pracovní listy a mnoho dalšího. Jeho tvůrci se inspirovali webem rvp.cz – metodickým portálem pro učitele, odkud mohou čerpat inspiraci pro výuku a stahovat nejrůznější pomůcky.
Inspirace na jednom místě
Pro školy je ale nutné připravit i tištěné materiály, některé už jsou téměř hotové. „Právě finalizujeme cyklus Bible v literatuře, který připomínkovali přímo učitelé. Na stole nám leží už i Bible ve výtvarném umění, což je především metodický manuál pro učitele,“ připojuje Mariusz Kuźniar. Katechetická sekce má už i potřebnou registraci u ministerstva školství, takže bude moci učitelům nabízet i různé workshopy a školení. „Tím, co prezentovala biskupům, překročila Katechetická sekce svůj stín. Je před nimi ještě hodně práce, ale jejich nápady vypadají velmi nadějně,“ připojuje P. Stanislav Přibyl. Jeho slova potvrzuje i rozhodnutí biskupů, kterým schválili záměr vytvořit katechetický institut. „S jeho pomocí budeme moci postupovat koncepčně a strategicky. Nyní musíme připravit jeho konkrétní pojetí,“ dodává Mariusz Kuźniar.
Biskupové řešili i formaci katechetů a kněží v oblasti výuky náboženství a shodli se, že je potřeba ji proměnit. „Zjišťujeme, že neodpovídá současným potřebám. K dobrému působení na školách je nutná hlubší a profesionálnější příprava,“ říká
P. Mariusz Kuźniar.
Církevní škola má mít kaplana
Biskupové se zabývali i celkovým pojetím církevních škol. „Nestačí, že školu církev zřizuje. Musí mít zároveň i církevního ducha a neměl by v ní chybět ani kaplan,“ říká sekretář ČBK P. Stanislav Přibyl, který se jednání účastnil. Rozvoji těchto škol by měla napomoci získaná data, která se pro potřeby biskupské konference podařilo vyhodnotit. Popisují vývoj škol i katecheze za posledních deset let, část z nich by měla být postupně i zveřejněna. „Je skvělé vidět, co vše lze ze samotných dat a jejich souvislostí vyčíst. Přesto potřebujeme ještě více zkvalitnit jejich sběr,“ připojuje Přibyl. Nově se proto bude používat jednotná matrice, aby se data dala lépe filtrovat. Jiná jsou totiž potřeba pro propagaci, jiná například do ročenky pro Vatikán.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou