26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Souzeni budeme podle lásky

4. 12. 2018

|
Tisk
|

V listopadu přicestoval do Česka irský vincentinský kněz PAT COLLINS – známý exercitátor a autor knih s duchovní tematikou. V želivském klášteře vedl několik kurzů. Našel si čas i pro Katolický týdeník.

Vydání: 2018/49 Adventní věnec zve k modlitbě, 4.12.2018

 
V Irsku teď vládnou kvůli skandálům se sexuálním zneužíváním a vlivem šířící se sekularizace silné proticírkevní nálady. Církvi se připisuje veškeré zlo, v médiích je proti ní veden permanentní útok. Mezi liberálně naladěnými Iry, což jsou asi dvě třetiny společnosti, jsou antiklerikální a proticírkevní postoje velice rozšířené. Nedávno u nás proběhla tři referenda: o zmírnění protipotratového zákona (pro bylo 66 %), o uzákonění manželství pro homosexuály (pro bylo 62 %) a o odstranění zmínky o rouhání z ústavy (zhruba stejný výsledek). Takhle to tedy momentálně v Irsku vypadá.
U vás je situace podobná jako v zemích, které byly za železnou oponou. Když se komunistické impérium zhroutilo, společnost místo kritiky zaujala vůči církvi převážně pozitivní postoj. Zajímavé je, jak o sobě čeští katolíci mluví. Neříkáte: „Já jsem katolík,“ ale: „Já jsem věřící.“ To je velice misijní postoj. Nepochybuji o tom, že i tady se najdou antagonismy a známky sekularizace, osobně jsem na ně ale nenarazil. Zato jsem viděl, že katolictví v české společnosti znovu hledá své místo. Ve srovnání s Irskem je tu mnohem lepší atmosféra.
Irsko je nejrychleji rostoucí ekonomika v Evropě. Lidé proto začínají být materialističtí a povědomí o tom, co nás přesahuje, se vytrácí. Sloužím také jako exorcista, ale zatímco dříve jsem dostával tak dvě žádosti denně, abych lidi vysvobodil od zlých duchů, dnes ten počet výrazně stoupá. Podobný trend ostatně potvrzují i další kněží, kteří se exorcismu věnují. Spisovatel G. K. Chesterton jednou prohlásil, že přestanou-li lidé věřit v Boha, začnou věřit čemukoli. A Irové se teď dost zajímají o New Age a různé jiné ezoterické nauky, a tak uvolňují prostor zlým duchům.
Ano. Mnozí z nich by se určitě neoznačili za vyznavače nějakého náboženství, a už vůbec ne za katolíky, ale když se pak ocitnou v nebezpečí, jdou za církví a prosí: „Můžete pro nás něco udělat?“ Je to veliký paradox. Lidé sice ve velkém opouštějí církev, ale pořád zůstávají v oblasti duchovna a musejí ji brát na vědomí, když jim zlí duchové začnou zasahovat do života.
Náš premiér je otevřený homosexuál, lidé ho ale berou a musím říct, že ani já s ním nemám problém. Pro mě je nejdůležitější jen to, jestli je dobrý premiér. Profesí je lékař a vystupuje velmi uměřeně. Nevím, má-li nějakou víru, ale jeho matka je katolička. Zároveň však stojí za těmi třemi referendy a v názorech je velmi liberální.
Být katolíkem tak v Irsku znamená jít proti převládající mentalitě. Řešení vidím ve vytváření malých skupin, které budou lidem dávat pocit sounáležitosti a ukazovat lepší variantu.


P. PAT COLLINS CM (nar. 1945) je exercitátor, kazatel na mezinárodních konferencích, autor duchovní literatury (O Božím vedení, Jak zvládat stres aj.) a univerzitní profesor. Věnuje se otázkám spirituality, psychologie a kontemplace. Podílí se na ekumenickém hnutí, charismatické obnově a nové evangelizaci. Je spoluzakladatelem společenství nové evangelizace Nové jaro (New Springtime Community) v Dublinu, kde žije.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou