26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Socialisté opět zaútočili na církev

17. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/38 Křešťanští politikové, 17.9.2009, Autor: Jiří Prinz

Jako bezohlednou a sobeckou označují sociální demokraté finanční náhradu církvím za komunisty zabavený majetek. Tak to alespoň hlásají billboardy ČSSD, které v rámci předvolební kampaně zaplavily Českou republiku.

Billboardy jsou součástí negativní kampaně proti konkurenční ODS. Plocha billboardů je rozdělena na dvě poloviny, z nichž jedna obsahuje předvolební sliby ČSSD, druhá pak pod heslem „Bezohlednost a sobectví“ kritizuje různé záměry Topolánkovy vlády, mimo jiné i navrácení komunisty ukradeného církevního majetku. „S principem vyrovnání státu s církvemi nemá ČSSD žádný problém. Nesouhlasíme ale s výší, jakou navrhla Topolánkova vláda,“ interpretuje sdělení billboardu tisková mluvčí ČSSD Kateřina Blechová. Toto počínání ČSSD v předvolební kampani odsoudil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. „Plakáty ukazují, že ČSSD schvaluje komunistické okradení církví a že jí nejde o spravedlnost a nechce napravit staré křivdy. Prozrazují, že pro volební kampaň se jí hodí i nepravdy a probouzení nenávisti vůči cír-kvím a že takzvaná křesťanská platforma nemá ve straně žádný vliv,“ kontruje předseda ČBK Jan Graubner. Ze strany ČSSD přitom nejde o první atak na církev v letošním roce. Před červnovými volbami do Evropského parlamentu napadli socialisté kardinála Miloslava Vlka za to, že vyzval věřící, aby nevolili strany, jež svrhly Topolánkovu vládu. ČSSD tehdy ústy svého předsedy Jiřího Paroubka osočila kardinála, že se jí mstí za to, že spolu s komunisty zabránila právě vyrovnání státu s církvemi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou