26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Smysl je v naději, ne v násilí

22. 3. 2016

|
Tisk
|

Jak dětem vyprávět o Kristově utrpení a vzkříšení, abychom jim srozumitelně přiblížili jejich smysl?

Vydání: 2016/13 Papež zahájil Svatý týden, 22.3.2016, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Doma


„Velikonoce se dotýkají věcí, které jsou platné pro všechny,“ domnívá se Martina Fürstová z českobudějovického katechetického střediska. „I malé děti se setkávají s trápením či smrtí blízkých a kladou si existenciální otázky. A velikonoční tradice na ně odpovídají silnou symbolikou – žehnáním ohně před kostelem, vajíčky jako zárodky nového života, pomlázkou přinášející omlazení,“ vypočítává katechetka.
Smysl křesťanských Velikonoc v naději „vyprávíme“ dětem podle ní už tím, jak se na ně rodina připravuje, jak je prožívá. „Děti jsou k symbolům vnímavé. Zrnko, z nějž vyrůstá velikonoční trávníček, vejce, beránek – v tom všem je vidět nový život,“ říká Martina Fürstová. Připomíná, že velikonoční příběh nelze odstřihnout od příběhu odchodu Židů z Egypta, který Ježíš s učedníky přišel do Jeruzaléma oslavit. „Smysl je týž: Bůh nechce, aby lidé žili jako otroci, a tak je osvobozuje a stále provází.“
V pašijovém příběhu právě proto vidíme, že Bůh na sebe bere fyzickou bolest, trápení, ponížení – všechno, s čím se člověk, i ten malý, v životě potkává. A přesto Velikonoce nekončí hrobem, ale vzkříšením. „Připomínají, že je to Bůh, kdo má v každé situaci poslední slovo, a že přijetím těžkostí projdeme do radosti,“ uzavírá katechetka. Pašijový příběh je plný utrpení a násilí. Nakolik je dětem zdůrazňovat? „Nepovažuju za dobré cokoli eliminovat, ale přizpůsobit vyprávění věku, vyspělosti a citlivosti dítěte,“ poznamenává Gabriela Suchlová, která pracuje pro internetový server Děti.víra. „Velkou roli hraje vhodný obrazový doprovod. Nejdůležitější je s dítětem o tom všem mluvit, ne ho jen posadit ke knížce nebo animovanému příběhu,“ radí. S vyobrazením Ukřižovaného a příběhem jeho mučení se dítě tak jako tak v kostele setká, a jak Gabriela Suchlová upozorňuje, kdekoli dnes potká i obrazy mnohem brutálnější.
Eva Muroňová, redaktorka časopisu DUHA, vypočítává: „Pašije se čtou během Svatého týdne hned dvakrát, po celý rok visí v každém kostele křížová cesta. Problém – u dětí zvlášť zřetelný – je, že příběh není dovyprávěn do konce a radostná zpráva o Vzkříšení se i v liturgii odsunuje do dalších dnů. Ovšem bez smutku není radost, bez smrti život, bez poznání zlého neoceníme dobro. V protikladu k hrůzostrašnému zlu potupné a nespravedlivé smrti se nejlépe odráží Boží vítězství nad smrtí,“ poznamenává redaktorka.
Spíše než „zda“ je na místě zauvažovat „jak“. „Kolik se na dítě odvážíte naložit negativních emocí, tolik na ně naložte i těch pozitivních. Snažte se o významovou vyváženost,“ podotýká redaktorka. Děti podle ní mají dar vnímat ostře detaily – a i těch radostných se ve velikonočním vyprávění najde celá řada. „A není lepší obrat k radosti než v rámci Velikonoc dětem nabídnout po spěchu klid, po šedi dnů oslavu, po školní nudě trochu dobrodružství a společné povídání,“ uzavírá redaktorka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou