26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Slunečné dny ušetří gymnáziu peníze

7. 9. 2005

|
Tisk
|

„Vztah ke stvoření je významná součást učení katolické církve. Hned na prvních stránkách Bible dává Bůh člověku příkaz, aby o Zemi pečoval, a ne ji jen využíval. Je to výzva, aby lidé nepřistupovali k přírodě a k životu sobecky. Pro křesťany by tedy ekologie měla být důležitá a na arcibiskupském gymnáziu bychom k tomu dnešní mladé lidi měli vychovávat. Pro ně je velmi důležité ukázat to názorně,“ uvedl při zahájení provozu solárního systému na Arcibiskupském gymnáziu na pražských Vinohradech kardinál Miloslav Vlk.

Vydání: 2005/37 Nové kostely a jejich lidé, 7.9.2005, Autor: Jiří Macháně

 

Nad hlavami gymnazistů se od prvního školního dne opírá slunce do šedesátky kapalinových kolektorů. Ty vyhřívají zásobníky vody o objemu šesti tisíc litrů. Díky slunci zde tak prakticky zadarmo připravují teplou užitkovou vodu pro církevní vzdělávací ústav, přilehlý Křesťanský domov mládeže a školní jídelnu.

Budovy gymnázia i domova patří Školským sestrám sv. Františka, které se už před časem obrátily na Státní fond životního prostředí České republiky s projektem a žádostí o jeho podporu. „Svatý František je většině lidí známý jako patron ekologie. Stejně jako jemu i nám leží životní prostředí na srdci a nápad s využitím sluneční energie se nám moc zalíbil,“ vysvětluje představená sester Květa Vinklárková. Žádost řádu vyhodnotil státní fond kladně a označil projekt za demonstrační - tedy za vzor, který má ukázat možnosti využití tohoto alternativního zdroje energie. Ministr životního prostředí pak schválil dotaci ve výši 4,8 milionů korun, která pokryla všechny investiční náklady.

Projektanti pamatovali i na dny, ve kterých se slunce skrývá za mraky. Tehdy bude teplou vodu ohřívat výměníková stanice. Celý projekt označují odborníci za unikátní, protože 120 čtverečních metrů kolektorů se nachází v centru a v památkové zóně hlavního města. Zároveň se se jedná o největší zdroj energie tohoto typu v Praze.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou