16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Slovenská zbožnost na Moravě

9. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/19 Skauti včera dnes a zítra, 9.5.2007, Autor: Václav Štaud

Výstava Slovenský mýtus, kterou otevřeli v brněnské Moravské galerii, přináší jedinečný průřez slovenským vizuálním uměním od počátku 19. do konce 20. století. Přestavuje více než 400 maleb, kreseb, plastik, fotografií a také filmových dokumentů. Expozice je letos nejvýznamnějším projektem Moravské galerie a současně přehlídkou slovenského umění v českých zemích, jaká tu nebyla už přes třicet let.

Původní projekt byl realizován roku 2005. Nynější výstava vznikla výběrem z úspěšné bratislavské expozice a současně jejím rozšířením o díla českých umělců, které inspirovalo Slovensko. Vedle exponátů zvučných slovenských jmen, jako např. Martin Benka, Petr Bohúň, Ľudovít Fulla, Mikuláš Galanda, Milan Laluha či Cyprián Majerník, zde návštěvníci mohou obdivovat tvorbu Josefa Mánesa, Miloše Jiránka, Mikuláše Alše, Josefa Čapka, Emila Filly, Františka Foltýna, bratří Uprků, Karla Plicky a dalších. „Těším se na české ohlasy,“ uvedla ředitelka Slovenské národní galerie a jedna z autorů projektu Katarína Bajcurová. „Nepochybuji, že budeme v Brně pochopeni, protože se naše národy velmi dlouho a dobře znají. Což neznamená, že to poznání nemůže být ještě důvěrnější,“ řekla Bajcurová.
Autoři projektu si zvláštním způsobem odpovídají na otázku, zda je „mytizovaná slovenskost“ v umění jen romantickým přežitkem, pokusem o definici počátku jednoho národa nebo něčím víc. Výstava má proto nezvyklý scénář: pomíjí obvyklé chronologické řazení a díla umísťuje zdánlivě chaoticky, bez ohledu na jejich podobu a stáří, do jednotících tematických okruhů. Ty jsou nazvány například Etnografické záznamy, Plebejský národ (ztvárňuje těžkou práci a spjatost s přírodou), Patronky a ochránkyně Slovenska, Slovenská rodina, Nábožný a bohabojný lid, Smutní zbojníci, Slovensko jako krajina duše... Už z tohoto výběru vidíme, že se expozice nevyhýbá náboženským prvkům. Naopak! Nejen tam, kde to předpokládáme už z názvu témat, ale i u mnoha prací dalších ukazuje na mimořádnou hloubku duchovních základů slovenského národa. Výstava končí 5. srpna.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou