26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Slova arcibiskupa Sokola vyvolala skandál

9. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/2 Křesťanská demokracie dnes a zítra, 9.1.2007, Autor: Kateřina Šťastná

O rozruch se v minulých dnech (nejen) na Slovensku postaraly výroky arcibiskupa Jána Sokola. Média přinesla „senzační“ titulky, že arcibiskup v rozhovoru pro televizní stanici TA3 chválil prezidenta Jozefa Tisa. Mluvčí Konference biskupů Slovenska (KBS) Jozef Kováčik však tvrdí, že interpretace arcibiskupových slov jsou dílem jistých skupin na Slovensku, které mají bytostný zájem skandalizovat osobu arcibiskupa Sokola.

Když přišla v rozhovoru řeč na kněze a pozdějšího prezidenta Slovenského státu Jozefa Tisa (stál v čele režimu, který nechvalně proslul deportacemi Židů a Romů do koncentračních táborů a poválečné československé soudy ho odsoudily za válečné zločiny k trestu smrti), arcibiskup uvedl: „Velmi si vážím pana prezidenta Tisa, protože si ho pamatuji jako dítě. Byli jsme velmi chudí, ale když vládl on, žili jsme na úrovni.“
„Kdyby padly další otázky, tak by samozřejmě jednoznačně řekl, že jakékoliv nespravedlnosti a nepravosti, které se tu za Tisovy vlády konaly, jsou odsouzeníhodné,“ vysvětluje pro KT mluvčí KBS. Redaktorka ale prý přešla na jiné téma, a neumožnila tak arcibiskupovi dále se k tomu vyjádřit. Podle Jozefa Kováčika je také zajímavé, že „Téma dne“ s arcibiskupem Jánem Sokolem odvysílala televize 27. prosince a celých šest dní na něj nebyly žádné reakce, novináři nekladli otázky.

POBOUŘENÉ REAKCE
Minulý týden vyjádřili nesouhlas s vystoupením arcibiskupa Sokola Ústřední svaz židovských náboženských obcí v SR a zástupci Romů (ti mají dokonce v plánu zaslat svůj protest do Vatikánu) a následovala petice 14 slovenských novinářů a intelektuálů. Vyzvali katolickou církev, aby se distancovala od slov hlavy bratislavsko-trnavské arcidiecéze. „My, jako Konference biskupů Slovenska, na to máme jednoznačný názor. Šlo o soukromé vyjádření arcibiskupa, na které má právo. Na druhé straně odmítáme černobílé vidění těchto historických skutečností a domníváme se, že tyto otázky by měli řešit profesionálové – historici, zvlášť když nejsou stále zveřejněné relevantní materiály, jaké pravděpodobně ukrývá například vatikánský archiv,“ říká mluvčí slovenských biskupů. Dodává, že to není první otevřený útok na arcibiskupa Sokola a nepředpokládá, že by byl poslední.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou