26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Skoky po 300 letech – zchátralé, ale živé

3. 10. 2017

|
Tisk
|

„Možná právě tento kostel mluví v dnešní situaci o Bohu víc, než mnohé jiné opravené krásné objekty,“ zamyslel se biskup Tomáš Holub při slavnosti k 300. výročí vzniku mariánského poutního místa ve Skokách u Žlutic.

Vydání: 2017/40 Poutníci oslavili patrona české země, 3.10.2017, Autor: Alena Ouředníková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Plzeňská diecéze



Dvě stovky návštěvníků se tu sešly den po sv. Václavu 29. září společně s desítkami těch, kdo už několik let dobrovolně věnují svůj čas a energii na záchranu zdejšího kostela Navštívení Panny Marie, kdysi hojně vyhledávaného poutníky toužícími vzdát úctu Matce Boží. Po poválečném odsunu původních obyvatel a v dobách komunistické totality byl život poutního místa přerušen, po listopadovém převratu dokonaly zkázu nájezdy zlodějů a vandalů. Vrcholem bylo, když v roce 2006 uřízli zloději konstrukce věží kvůli jejich měděné krytině. Jeden z nich spadl, ale těžké zranění přežil. Tehdy zde začalo působit občanské sdružení, dnes zapsaný spolek Pod střechou. Organizuje tu jak manuální práce na záchranu objektu, tak benefiční koncerty, prohlídky, workshopy, obnovené česko-německé poutě, přednášky, výstavy a další akce – to vše od roku 2008 v rámci projektu Živé Skoky. O dva roky později byla otevřena i mariánská poutní trasa Skokovská stezka.
„Z Božího pohledu je možná dobře, že je tento duchovně nádherný chrám v takovém stavu, v jakém je. Plní totiž svůj účel – vede nás k setkání s živým Bohem. Přitahuje k sobě i lidi, kteří by jinak do kostela třeba ani nepřišli, vede je k otázkám, k hledání,“ rozvinul svou úvahu biskup Tomáš Holub během výroční mše svaté, kterou s ním koncelebrovali rektor kostela P. Augustin Kováčik z tepelské kanonie premonstrátů, P. Vladimír Slámečka a řada českých i německých kněží za doprovodu Pražského katedrálního sboru.
„Víte, že zvolání ‚Panenko Maria Skákavá!‘ pochází odtud? Inspirací byl zdejší obraz Panny Marie Pomocnice, který je nyní umístěn v Teplé,“ dává k lepšímu organizátorka Jana při následném pohoštění v bývalé farní zahradě. Většina z nás to slyší poprvé.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou