26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Skauti slavili svátek sv. Jiří, z Hradu je policisté vykázali

26. 4. 2016

|
Tisk
|

Stovky skautů zaplnily baziliku sv. Jiří na Pražském hradě, aby oslavili svátek svého patrona – sv. Jiří. Závěr akce narušil zásah policie.

Vydání: 2016/18 Sekretářem ČBK Stanislav Přibyl, 26.4.2016, Autor: Jiří Prinz

Příloha: Diecézní zpravodajství - Pražská arcidicéze



Někteří dorazili s batohy rovnou z víkendovek, jiní v neděli odpoledne před bohoslužbou skládali své skautské sliby – a to přímo před bazilikou. Navíc za asistence arcibiskupa Cyrila Vasiľa, sekretáře Kongregace pro východní církve, který na pozvání skautů přicestoval z Říma. „Byl duchovním rádcem Skautů Evropy na Slovensku, tak jsme ho oslovili – a on nabídku přijal,“ říká Lukáš Alexa, vůdce vodních Skautů Evropy a spolupořadatel pouti.
Ve své promluvě Cyril Vasiľ připomněl, že mnoho dnešních lidí nedokáže odpovědět na otázku, kam směřují. V tom má podle něj skaut-křesťan výhodu: má svůj cestovní plán a ví, kam jeho život směřuje. Podobně jako když se chystáme na výpravu, nemůžeme si vzít všechno, tak při pouti životem máme postupně odhazovat, co by nás mohlo na cestě ke Kristu zatěžovat.
V závěru bohoslužby obdržel arcibiskup od skautů šátek v barvách kříže sv. Jiří. Po bohoslužbě pak chtěli skauti před bazilikou zazpívat státní hymnu. Tomu ale kvůli údajným bezpečnostním opatřením v areálu Hradu policie zamezila. „Zřejmě ji přilákaly skautské pokřiky. Policista se chvíli bavil s hlavním organizátorem a ten poté oznámil, že akci musejí rozpustit. Jeden skaut začal zpívat hymnu, nikdo jiný se ale nepřidal a všichni místo opustili,“ popisuje fotograf KT Aleš Masner, který byl přímo na místě. Skauti později vyjádřili nad postupem policie znepokojení. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček se za celý incident omluvil.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou