26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Skauti slavili sté narozeniny

24. 4. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/17 Kronikáři, 24.4.2007, Autor: Gabriela Plačková

Čtyřicet dva milionů členů ve 216 zemích světa má dnes skautské hnutí – největší výchovná organizace mládeže. A letos je tomu právě 100 let, kdy angličan Robert Baden-Powel uspořádal první tábor s dvaceti chlapci. Od čtvrtka do neděle oslavovali svůj svátek také skauti a skautky z České republiky. Praha se tak stala „šátkovou metropolí“.

Sedmdesát metrů čtverečních měl šátek, který vyvěsili skauti při zahájení oslav minulý čtvrtek na petřínskou rozhlednu. „Není to pro nás jen narozeninová párty, ale i příležitost k vlastní reflexi – co se za sto let skautingu změnilo, jak se změnily děti. Chceme, aby byl i pro ty dnešní skauting atraktivní,“ vysvětlil místostarosta českého Junáka Josef Výprachtický. A změny se chystají: v listopadu vedení českých skautů představí Nový výchovný program Junáka. V pátek se do hlavního města začaly sjíždět tisíce skautů a skautek. Společně se zúčastnili sobotní oslavy nazvané Objevte svět. Na připraveném jevišti uprostřed Staroměstského náměstí se střídaly kapely a hosté. Na náměstí stálo pět stanů, z nichž každý zastupoval jeden světový kontinent a skauti v nich seznamovali návštěvníky s jednotlivými zeměmi všech kontinentů. „My jsme přichystali seznámení s Libérií. Zjišťovali jsme si o ní informace již od února,“ říká Anna Erlenbachová, vedoucí skautské družiny Rychlé žvejky z 3. oddílu svatého Vavřince ve Vrchlabí. Skautkou se maminka čtyř dětí stala ve svých třiceti letech, kdy se s myšlenkou skautingu seznámila a nadchla se pro ni. Skautům se na Staroměstském náměstí také podařilo složit největší skautský šátek, který poskládali z 216 šátků znázorňujících jednotlivé země skautingu.
V úterý 24. dubna, na svátek svatého Jiří – patrona skautů, vyjdou tisíce členů tohoto hnutí se svými šátky do ulic, škol nebo práce.



SKAUTI V DOBĚ MEDOVÉ
V bazilice na Svatém Kopečku odbíjelo poledne a z farní zahrady se ozýval dětský smích. Na skautské pouti se zde minulou sobotu sešlo bezmála 300 vlčat, světlušek, skautů, roverů, rangerů i oldskautů. V převaze byli ti nejmladší. Po slavnostní mši celebrované olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem začal hlavní bod programu – hra s názvem Doba medová. Děti při ní běhaly po stanovištích a plnily úkoly. Každý v roli medvídka Pú, který hledá mapu, jež by ho dovedla k Ijáčkovi. „Skauting měl od svého založení před sto lety duchovní rozměr. V kázání jsem skautům přál, aby měli vždy odvahu se modlit, otevřít se lásce Ducha Svatého, hlásit se ke Kristu a zachovávat skautské zásady,“ zdůraznil arcibiskup Graubner.
(jej)

MŠE NA IVANČENĚ
Skauti vyrazili minulou sobotu také ke kamenné mohyle Ivančena pod vrcholem Lysé Hory v Beskydech, aby zde uctili památku členů hnutí popravených na konci 2. světové války. Společně se skauty tam také tradičně vystoupal ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, který zde sloužil mši svatou.
(pas)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou