9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Skauti si dali sraz v Americe i v Římě

30. 7. 2019

|
Tisk
|

Historicky největší světové setkání skautů – jamboree – probíhá od minulého týdne v americké Západní Virginii. Mezi pětačtyřiceti tisíci skauty z více než 160 zemí světa je i téměř pět set českých skautů a skautek – nejpočetnější česká výprava všech dob.

Vydání: 2019/31 Skauti si dali sraz v Americe i v Římě, 30.7.2019, Autor: Jiří Prinz


„Objev nový svět,“ zní motto 24. světového jamboree, které od 22. července do 2. srpna hostí Spojené státy americké. Protože cílem jamboree (z angl. „veselá společnost“) je setkávání lidí různých náboženství a kultur, pořadatelé hovoří o zastoupení čtrnácti duchovních směrů, zejména světových náboženství. Na programu jsou židovské, muslimské, sikhské či buddhistické modlitby. V neděli se pak uskutečnila katolická, pravoslavná, evangelická a mormonská bohoslužba.
Posílit porozumění napříč kulturami
S hudbou, zamyšleními a modlitbami vystoupila i hudební skupina skautů ze všech šesti kontinentů. „Skrze vše, co na jamboree zažíváme, se přibližujeme skautským myšlenkám. Posilujeme porozumění napříč kulturami a propojení s přírodou,“ říká mluvčí Junáka – českého skauta Barbora Trojak. A dodává, že skauti si v Americe testují i své fyzické schopnosti – při provozování netradičních a adrenalinových sportů, jako je rafting, jízda na horských kolech, skate či lanové překážky.
Čeští junáci a zkušenost s totalitami
„Naši si musejí cestu platit sami, o to více nás tak vysoký počet českých skautů a skautek těší,“ říká k historicky největší účasti našich skautů na jamboree Barbora Trojak. Český skauting se v Americe prezentuje především svou zkušeností boje s totalitními režimy. „Za své motto jsme si zvolili heslo ‚Nezlomný‘. Ambicí je představit historickou zkušenost českého skautingu, který musel za sto let existence třikrát bojovat o přežití v ilegalitě, a pokaždé se opět zvedl ve velké síle,“ upřesňuje.
Naši skauti jsou zde rozděleni do devíti oddílů. Na akci se připravovali dva roky. „Vymýšleli a plánovali, jak v Americe nejlépe představit našeho skauta i republiku. Každý oddíl si vybral do názvu jednoho hrdinu minulého století, který zosobňuje skautské ideály. Mezi tyto osobnosti patří například Václav Havel či Miloš Forman,“ vysvětluje mluvčí.
A jaká je atmosféra přímo na místě? „Večer nás čekalo Unity show, kde se sešli všichni účastníci jamboree. Tématem je vzájemné porozumění mezi národy. Ten večer měli na starost Mexičani. Začali ve velkém. Celé to vypadalo, jako by hlavní pódium bylo v plamenech, a to včetně publika, které mělo speciální světelné náramky. Hlavní část se týkala pochopení jiných kultur a náboženství z celého světa. Každé z nich si také během programu vybralo chvilku pro krátkou modlitbu,“ referují o dění z místa dva členové oddílu Rudolfa Plajnera – Jiřík a Enza z Ostravy.
Další skauti putují za papežem
Další skauti se vypravili do Itálie. Na 4 500 evropských a amerických skautů putuje tento týden směrem na Řím, kde se v sobotu mají setkat s papežem Františkem. Jde o členy organizace Skauti Evropy. „Toto je setkání roverů a starších skautek z naší organizace. Putujeme po různých trasách, z nichž každá je spojena s nějakým svatým. Například naše skupina spolu s Poláky a Italy vyšla z Assisi, a je tak spojena s osobností sv. Františka,“ říká vedoucí české výpravy Jan Benýšek. Během cesty se scházejí k modlitbám, čtením z Bible a následným rozjímáním. „Cílem setkání je kromě lepšího vzájemného poznání také duchovní zdokonalení. Proto s námi putují i duchovní,“ vysvětluje.
Skauti spí po cestě ve stanech, které si nesou, stejně jako vše k přípravě jídla. „Těším se na setkání s papežem Františkem v sobotu 3. srpna. Je to vrchol naší cesty,“ uzavírá Jan Benýšek.
Jamboree je 99 let
Skauting je největším hnutím mladých na světě – hlásí se k němu 60 milionů dětí, mladých lidí i dospělých dobrovolníků ve 216 zemích světa. Světové skautské jamboree se koná co čtyři roky, to předchozí bylo v Japonsku (2015). V roce 2023 bude akci hostit Jižní Korea. První světové jamboree proběhlo roku 1920 ve Velké Británii.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou