16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Skalka je symbolem odvahy a síly

23. 7. 2019

|
Tisk
|

V brzkém sobotním ránu postávají u kostela sv. Václava v Mníšku pod Brdy desítky lidí. Jsou to první účastníci slavné a v kraji vyhlášené Skalecké poutě, mezi nimiž vyniká skupina hudebníků se středověkými nástroji. Místní kněz P. Jan Dlouhý zahajuje pouťové procesí k blízkému kostelíku sv. Máří Magdalény na nedaleké Skalce.

Vydání: 2019/30 Církevní památky světovým dědictvím, 23.7.2019, Autor: Karolína Peroutková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Pražská arcidiecéze



Poutníci se střídají v nesení velkého kříže – to už za doprovodu tónů středověkých fléten a jiných dechových nástrojů, které vzápětí doplní středověká píseň. Jednotlivé sloky předzpívává hudebník Michael Pospíšil, vedoucí postava komorního souboru Ritornello, který se zabývá především hudbou 16. a 17. století.
Z městečka vedou na Skalku dvě stezky. První lemuje vzrostlá lipová alej, později následuje příkré stoupání lesem vedoucí přímo ke kostelíku. Jistě právě tudy chodil kdysi Kája Mařík, který místo nejvíce proslavil coby „Lážov“ v knížkách místní spisovatelky Marie Weberové-Černé. Odtud přebíhal k „Samotám“. Procesí ale volí cestu jinou, delší – skrz město a po pohodlnější asfaltové silnici. Věřící to neberou „trapem“, mají možnost výjimečného zklidnění a prožití příběhu skrytého v dlouhých slokách písně o sv. Máří Majdaleně.
Čtení z Bible, křížová cesta a prohlídka areálu
Za necelou hodinu poutníci vystoupají na Skalku a míří k slavnému a historiky ceněnému baroknímu areálu. Ten kromě kostelíka sv. Máří Magdalény zahrnuje také klášter, rekolekční dům (bývalou poustevnu) a křížovou cestu. Právě před kostelíkem obvykle bývá slavena poutní mše svatá. Jejím hlavním celebrantem je letos biskup Zdeněk Wasserbauer.
Zdálky viditelné velké praskliny v obvodových zdech kostelíka připomínají nelehkou historii tohoto místa, a nejen pro zdejší lidi jsou tak symbolem odhodlání a odvahy po letité komunistické devastaci. Po slavnostní bohoslužbě program na Skalce pokračuje odpoledním čtením z Bible, pobožností křížové cesty a také možností prohlídek jinak uzavřené Poustevny s cenným sousoším Piety od barokního sochaře Jana Brokoffa.
Mnoho návštěvníků už ale sestupuje zpět k nedalekému Mníšku a nyní už to vícero z nich bere „trapem“ – příkřejší zadní cestou. Na farní zahradě totiž ještě probíhalo komorní vystoupení zpěvačky Pavlíny Filipovské, na hlavním náměstí pak celodenní hudební blok, doprovázený řevem přilehlých zábavních atrakcí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou