16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sidon: Papež v synagoze? Milé gesto...

30. 8. 2005

|
Tisk
|

Během své cesty do Německa na Světové dny mládeže navštívil papež Benedikt XVI. také synagogu v Kolíně nad Rýnem. Při té příležitosti varoval před narůstajícími projevy antisemitismu a nepřátelství vůči cizincům a potvrdil, že chce zlepšovat vztahy mezi náboženstvími. Zeptali jsme se českého zemského rabína Karola Sidona, jak vidí tuto událost a možnosti sbližování obou náboženských komunit v Česku.

Vydání: 2005/36 Nebudeme-li jako děti, 30.8.2005, Autor: Jiří Macháně

Bylo to hezké a milé gesto na cestě k porozumění a oceňuji, že tam zavítal. Za důležitější než gesta, která ctím, považuji práci v oblastech společného zájmu na „komunální úrovni“, spíš než vzájemné přesvědčování se a ujišťování, že se tolerujeme.

Lidé reagovali pozitivně. Jak také jinak?

Je spousta témat, která se dotýkají všech věřících lidí a na něž mají mnohdy společné názory - bez ohledu na to, že vyplývají z různosti přístupů. Jde o problematiku ochrany rodiny, rasismu, různých forem nesnášenlivosti mezi lidmi, terorismus, ochranu života i míst, kde jsou lidé pohřbeni, a nápravu občanského a lidského povědomí vůbec. Jsem si jist, že se hodnotový systém věřících přes rozdílnost jejich věrouk podstatně rozchází s hodnotovým systémem založeným na právu jednotlivce uspokojovat své libido. V rámci globalizace a konfliktu s globálním terorismem je tím důležitější přimět sekulární společnost k pochopení, že její hodnotový systém založený na konzumu není v pořádku a poškozuje život. Církve nevyužívají možnosti společně působit na společnost ve které žijí, dokonce ani v rámci praktické politiky.

Po všech teologických pokusech o „sblížení“ zůstane Žid Židem, katolík katolíkem a evangelík evangelíkem. V tom horším případě, který je častější, se z lidí stávají náboženští oportunisté, kteří – aby se náhodou nespletli – zůstávají mimo. Existuje však faktický konsenzus, že jsme lidé, občané téže země a obyvatelé téže planety. Proto Židé, čím menší mají zájem o teologické disputace, tím lépe vědí, jak tíživě na ně vždycky dopadají důsledky ideologických omylů a mlčení těch, kteří mohli zasáhnout, a nezasáhli.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou