23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Seminaristy si pletli s uprchlíky

11. 8. 2015

|
Tisk
|

Mezinárodní centrum duchovní obnovy v Hejnicích hostilo seminaristy z Říma. Celý jeden měsíc strávili uprostřed Evropy mladí muži z Mexika, Indie, z Číny a dalších zemí Latinské Ameriky i Afriky.

Vydání: 2015/33 Jak odpočívají duchovní?, 11.8.2015, Autor: Jiří Macháně


Minulý čtvrtek opustili své hostitele seminaristé papežské koleje Maria Mater Ecclesiae v Římě, která se stará o formaci budoucích kněží z celého světa. Do Hejnic jich zavítalo celkem 60 včetně představených. „Hejnický chrám zněl od rána do večera jejich chválami a modlitbami. Přijeli na dovolenou a program byl skutečně pestrý. První týden byli v Drážďanech a tři dny strávili v Polsku, v krakovském semináři, kde putovali po místech spojených s druhou světovou válkou, například Auschwitz-Birkenau, ale navštívili i místa spjatá se sv. Janem Pavlem II., a to především Wadovice,“ líčí zážitky svých hostů místní duchovní správce P. Pavel Andrš.
Jezulátko, sklo i pivo
Společně se vypravili i do Prahy. „Slavili jsme mši svatou u Pražského Jezulátka, které je pro ně jako magnet. Prohlédli jsme si katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha a pak už byl čas na volnou prohlídku města. Praha seminaristy nadchla, zamilovali si ji. To ale nebylo všechno, ještě nás čekal výlet do Berlína a do našeho diecézního města Litoměřic. Tam se bohoslovcům věnoval náš pan generální vikář P. Stanislav Přibyl. Na zpáteční cestě ještě všichni pozdravili patronku naší diecéze sv. Zdislavu v Jablonném v Podještědí,“ přibližuje společné zážitky P. Andrš. Studenti bohosloví se vypravili také do severočeské sklárny v Novém Boru a v Heřmanicích u Frýdlantu. Vyzkoušeli si, jak se „fouká“ sklo, jak se brousí vázy, a odvezli si mnoho výrobků. Tím největším byla cca 15 kg vážící umělecká váza z čirého skla, kterou dostali od sklárny darem. „Nejen sklo je českým rodinným stříbrem. Vzali jsme je i na pivo do nově otevřeného zámeckého pivovaru ve Frýdlantu, kde se vaří pivo Albrecht,“ usmívá se se vzpomínkou na roli průvodce P. Andrš.
K Česku patří fotbal
Kopat do míče chodili bohoslovci pravidelně v Hejnicích. Byla to totiž příprava na skutečné utkání. Vyzyvatelem byla obec Víska. Oba týmy hrály skvěle. V prvním poločase vítězili domácí, ale hosté nakonec odcházeli jako vítězi, tým Mater Ecclesiae vyhrál 4:3.
Čas volna studentům několikrát zpestřilo večerní grilování. „Mexické melodie budou ještě dlouho doznívat v zahradě hejnického duchovního centra a v srdcích všech zaměstnanců, kteří si naše hosty skutečně zamilovali,“ chválí zpěváky P. Andrš.
Duchovním vrcholem dovolené římských bohoslovců pak byla mše svatá s litoměřickým biskupem Janem Baxantem. Rektor semináře P. Oscar Juan Turrión při té příležitosti nešetřil slovy díků. „Přijali jste nás jako přátelé a i já vás chci ujistit, že každého z vás, vaše rodiny, přijímáme do našich srdcí a modlíme se za vás. Budeme si vás připomínat před ikonou Mater Ecclesiae v Římě v naší koleji a jistě tu nejsme naposledy.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou